Pocetna Saveti Čišćenje kuhinjskog pribora

Čišćenje kuhinjskog pribora

354
0
Podelite

Ma kako da smo revnosni u pranju kuhinjskog pribora, on vremenom ipak tamni ili poprima razne mrlje. Evo nekoliko saveta da priboru vratite stari sjaj.
– Srebrni pribor povremeno trljajte krpom koju ste umočili u kiselo mleko. Isperite, obrišite i izglancajte suvom krpom. Tako će nestati tamne mrlje, nastale od dugog stajanja.
– Veliki čelični kuhinjski nož najlakše ćete da očistite pomoću komadića plute koji ste prethodno nakvasili sirćetom i posuli solju.
– Metalno rende perite odmah posle upotrebe, jer će, u suprotnom, u njegovim neravninama ostati zalepljeni ostaci namirnica. Ako se to desi, stavite rende da odstoji oko 10 minuta u toploj vodi, a zatim drvenom čačkalicom uklonite ostatke hrane, pa isperite.
– Drvene daščice i varjače operite odmah posle upotrebe i nikada ih nemojte dugo držati u vodi. Ako su, ipak, povukle neprijatne mirise ili dobile neizgledne fleke, najpre ih izribajte oštrom četkom umočenom u mešavinu sirćeta i soli, pa toplom vodom isperite. Povremeno možete da ih spustite u ključalu vodu sa deterdžentom, pa posle dva minuta, isperete toplom vodom i osušite.
– Plastične posude i cediljke vremenom mogu da dobiju mrlje i u sebe navuku neprijatne mirise. Povremeno ih, i sa spoljne i sa unutrašnje strane, isprskajte sredstvom za čišćenje rerne, posle desetak minuta istrljajte oštrom četkom ili sunđerom, pa na kraju isperite mlakom vodom.

Ostavite odgovor