Pocetna Saveti Kako se priprema „Šumadijski čaj“

Kako se priprema „Šumadijski čaj“

453
0
Podelite

Ne postoji lek koji, kao ovaj topli napitak, može da izleči brojne boljke. Srbi se kunu u kuvanu rakiju, kao u lek protiv prehlade i gripa, lek za bolju cirkulaciju i lek za opuštanje. Savet je, međutim, da odrasli ljubitelji „šumadijskog čaja“ popiju najviše dve čaše, a mlađi samo jednu čašicu za ljutu rakiju. U momentu srkanja kuvane rakije, ne bi trebalo udisati paru kroz nos, jer će tada ovaj napitak loše delovati na trezvenu stabilnost onoga koji ga pije. U Srbiji postoje brojni recepti za kuvanu rakiju, zavisno od tradicije i želje onih koji je konzumiraju. Dajemo vam najbolji recept za pripremu, uz napomenu da nikako ne koristite ljutu rakiju za kuvanje „šumadijskog čaja“. Osim toga i savet da obavezno naspete i predviđenu količinu vode, koja neće pokraviti ukus i vaš užitak, jer će ispariti, ali će vam sigurno sačuvati zdravlje od štetnog uticaja alkohola.
SASTOJCI: 2,5 dl meke rakije (10-12 gradi), 4 kašike šećera, 1 dl vode. Sastojke možete srazmerno povećati, zavisno od broja onih koji piju napitak.
PRIPREMA: U metalnu šerpicu ili džezvu prvo stavite šećer da se karamelizuje. Kada to postignete skinite sa ringle, pa odmah dodajte rakiju i vodu. Vratite na ringlu i sačekajte da rakija provri i da se šećer potpuno rastopi. Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja, jer se može desiti da vas ovaj „šumadijski čaj“ natera da kažete i sve tajne koje ste do tada odlično čuvali.
NAPOMENA: Nikako ne bi trebalo već skuvanu rakiju ponovo podgrevati. Zato pažljivo isplanirate količinu za pripremu, ali ako, ipak, ostane samo malo nepopijenog napitka, to odrasli mogu popiti – ali bez ponovnog podgrevanja.

Ostavite odgovor