Pocetna Društvo Tri godine za prilagođavanje

Tri godine za prilagođavanje

264
0
Podelite

U organizaciji Privredne komore Srbije- Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i Ministarstva privrede , održana je obuka za primenu Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta.

Ministarstvo privrede je Pravilnik donelo u avgustu, a sa početkom njegove primene, 23. novembra prošle godine, počela je serija seminara o njegovoj primeni za sve one kojih se tiču dečija igrališta, od proizvođača opreme, do vlasnika igrališta. U Užicu je deveti. Za prilagođavanje Pravilniku, predviđen je period od tri godine kako bi bilo dovoljno vremena da sva postojeća igrališta vlasnici prilagode evropskim standardima.

Po rečima Miodraga Dogandžije, predstavnika Ministarstva privrede iz sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda, oblast dečijih igrališta bila je potpuno neuređena. On je naveo primer Beograda u kojem ima oko 1.500 uređenih igrališta od kojih samo 15 posto zadovoljava zahteve Pravilnika, to su, pre svega, igrališta koja su građena poslenjih nekoliko godina.

RPK igralista 3-Ovim Pravilnikom dajemo jasne zahteve za opremu koja se ugrađuje, za podloge, za sve lokacijske uslove koji su neophodni da bi jedno igralište bilo funkcionalno i bezbedno za decu. Sva oprema koja se ovde proizvodi i uvozi mora biti u skladu sa evropskim standardima. Pravilnikom su predviđeni i redovni godišnji pregledi kako bi se pratilo stanje – rekao je između ostalog Dogandžija i dodao da ukoliko igralište ne bude sagrađeno i ne bude funkcionisalo u skladu sa zahtevima Pravilnika, biće zatvoreno.

RPK igralista 2JP „Užice razvoj“ je po rečima direktora Nikole Maksimovića, uradio katastar igrališta i na osnovu toga na teritoriji grada Užica, računajući i gradska i ona u okvidu vrtića, ima 41 igralište od kojih je devet u seoskim mesnim zajednicama. Većina njih ne zadovaljava standarde predviđene Pravilnikom, pre svega, nema odgovarajuću podlogu, a ona koja je odgovarajuća, veoma je skupa.

RPK igralista 5-Koliko će ukupno koštati prilagođavanje igrališta Pravilniku o njihovoj bezbednosti, teško je sada reći. Posle obilaska i  uvida u to šta je potrebno urediti, da li zameniti ili postaviti podlogu, zaštitni pojas, da li zameniti igračke, znaće se okvirno koliko je potrebno sredstava. S obzirom da je predviđeno tri godine za prilagođavanje Pravilniku o bezbednosti mi ćemo svake godine planirati određena sredstva iz budžeta za ove namene kako bismo sva igrališta doveli u sklad sa zahtevima Pravilnika. Ove godine, za te namene je predviđeno oko pet miliona dinara,- kaže Maksimović i napominje da  igrališta koja su građena u poslednje tri do četiri godine zadovoljavaju standarde propisane Pravilnikom.

-I sva igrališta koja budemo gradili u narednom periodu, kao na primer ono u Sevojnu ili na gradskoj plaži, biće u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti,- ističe Maksimović.

Ostavite odgovor