Pocetna Društvo Jovan Todorović prvi doplivao do Časnog krsta (FOTO)

Jovan Todorović prvi doplivao do Časnog krsta (FOTO)

1150
0
Podelite

Hladna Đetinja, ove godine, na Bogojavljenje, okupila je rekordan broj učesnika u plivanju za Časni krst, koji je stigao iz Jerusalima. Iako je bilo prijavljeno više od 100 učesnika, nakon lekarskih pregleda plivalo je njih 94, među kojima su i tri devojke.

Ove godine prvi je do Časnog krsta doplivao Jovan Todorović, 18-godišnjak, učenik Ekonomske škole u Užicu. Skoro pa zaleđen, ali sa osmehom kaže da je voda bila topla i za uživanje.

Plivanje 2“Ovo mi je prvi put da učestvujem na ovoj manifestaciji. Za mene su danas svi pobednici, jer ući u ovakvu vodu i u ovakvim uslovima, je zaista neverovatno. Trenirao pet, šest godina plivanje u Plivačkom klubu “Užice”. Za današnji dan se nisam posebno pripremao, jer svakodnevno treniram na Gradskom bazenu plivanje i vaterpolo”, kaže Jovan Todorović.

Plivanje 4Posebnu hrabrost ove godine na Bogoljavljenje, pokazale su tri devojke. Među njima je i 18-godišnja Iva Ristanović, maturantkinja Užičke gimnazije, koja se nekada bavila plivanjem, a sada to radi rekreativino.

Plivanje 3“Iskustvo je zaista neverovatno. Velika mi je čast što sam dobila priliku da učestvujem na ovoj manifestaciji. Sa verom u Boga, sve je lako i sve je moguće. Ovo mi je prvi put da plivam za Časni krst”, rekla je Iva.

Plivanje 5Najmlađi učesnik ovogodišnjeg plivanja za Bogojavljenski krst bio je 2003. godište, a  najstariji Jurica Stojanović 1960-to godište.

“Više od 40 godina plivam u hladnoj vodi, jer to volim, zapravo plivam svakog vikenda. Hladna voda je prelepa. Inače, ovo je četvrti put da plivam za Bogojavljenje “, kaže Stojanović.

Plivanje LitijaPlivanju je i ove godine prethodila Litija, koja je od Crkve Svetog Marka, pored Crkve Svetog Đorđa, gradskim ulicama stigla do Gradske plaže, ge je održana ova manifestacija.

Plivanje 6Svi učesnici dobili su ikonu, a pobedniku je pripao i zlatnik. Manifestaciju Plivanje za časni krst 11-ti put zaredom organizovalo je Javno preduzeće “Veliki park” i Srpska pravoslavna crkva, uz tehničku podršku Crvenog krsta Užice, a pod pokroviteljstvom grada.

 

Ostavite odgovor