Pocetna Sport Plivanje za Bogojavljenski krst

Plivanje za Bogojavljenski krst

259
0
Podelite

Plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu biće organizovano u subotu 19. januara u 10 sati na Gradskoj plaži. Manifestaciju 11 put zaredom organizuje Javno preduzeće Veliki park i Srpska pravoslavna crkva, uz tehničku podršku Crvenog krsta Užice a pod pokroviteljstvom grada.

Litija će krenuti ispred crkve Svetog Đorđa u 9 sati i 30 minuta, a u 10 h počinje plivanje za Bogojavljenski krst.

Prijavljivanje učesnika traje do petka 18. januara do 12 časova, na Gradskom trgu na klizalištu. Dinko Žuvela iz „Velikog parka“ ističe da se do sada prijavilo 57 učesnika:

-Od ovog broja dva su maloletnika, tačnije to su momci od 17 godina. Za sada najstariji učesnik ima 61 godinu a raduje da i ove godine ima zainteresovanih predstavnica lepšeg pola. Prijavljene su dve dame. Podsećam samo da mlađi od 18 godina mogu plivati samo uz saglasnost oba roditelja. – kaže Žuvela i dodaje:

-Pozivam sve učesnice da u subotu budu u Udruženju robolovaca između sedam i deset sati, kako bi se izvršio lekarski pregled jer bez toga ne mogu ni učestvovati.

Plivanje najavaSveštenik Ljuban Petrović kaže da će se u užičkim crkvama na dan Bogoljavljenja služiti luturgije:

-Praznikom Bogojavljenje obeležavamo uspomenu na Hristovo krštenje na reci Jordan koja simbolizuje početak hrišćanske prorpovedi. Praznik ćemo početi liturgijama. U crkvi Svetog Đorđa liturgija će početi u 7, 30 a u crkvi Svetog Marka u osam sati. Potom će litije krenuti kroz Grad do reke Đetinje, gde ćemo moliti da Bog osvešta i grad i reku. Nakon dolaska izvršićemo čin vodoosvešćenja, a potom će sveštenik prići reci spustiti krst i sve pozdraviti rečima „Bog se javi“. To će ujedno biti i trenutak kada će učesnici početi da plivaju za Časni krst, koji je donet iz Jerusalima. Kao i ranijih godina tako i ove, Crkva će darivati svakog učesnika po ikonu, koji je blagoslov, a onaj ko dopliva do Časnog krsta on će ga i poneti u svoj dom.

Dragoljub Kostić član Gradskog veća ističe da ova manifestacije iz godine u godinu privlači sve veći broj učesnika ali i onih koji dolaze da gledaju:

-Svi učesnici koji plivaju na ovoj manifestaciji su pravi heroji, čujem da imaju i dve prijavljene dame što daje posebnu simboliku i pečat ovoj manifestaciji. Simoblično će biti dodeljene nagrade za prvo mesto, ali zaista svi koji učestvuju su pobednici i zaista se smatraju junacima našeg grada. Jer plivati na ovakvim temperaturama u vazduhu i temperaturama vode je svakako podvig.

Ostavite odgovor