Pocetna Kultura Oproštaj od Dragice Matić

Oproštaj od Dragice Matić

622
0
Podelite

U Istorijskom arhivu održana je komemoracija povodom smrti  profesorke Dragice Matić koja je ostavila neizbrisiv trag u užičkoj arhivistici  i kulturi. Za  celokupan rad u arhivistici 2003. godine nagrađena je „Zlatnom arhivom“, a 2016. godine dobila je plaketu Grada Užica. Na komemorativnom skupu kome su prisustvovali članovi porodice, kolege, saradnici i prijatelji kolege iz Arhiva izrazile su zahvalnost  Dragici Matić za sve što je  uradila stičući poverenje i poštovanje stručne javnosti, uvek temeljna i sistematična u radu i uvek spremna da pruži savet i pomogne.

Komemoracija Dragica Matic 2„U Arhivu je radila na sređivanju i obradi arhivskih fondova, uređivala i lektorisala Užički zbornik, Istorijsku baštinu i sve publikacije koje je Arhiv izdavao od 1978. godine. Pored arhivističkih, obavljala je i poslove bibliotekara Arhiva. U periodu od 1991-1994. bila je zamenik direktora.  Svoje stručne radove objavljivala je u Arhivskom pregledu, Užičkom zborniku, Istorijskoj baštini, Požeškom  godišnjaku i Međaju. Učestvovala je u radu stručnih arhivskih i naučnih skupova u organizaciji Zajednice arhiva Srbije, Arhiva Srbije, Narodnom muzeja u Užicu. Bila je član Izdavačkog saveta časopisa Arhivist, član redakcije Užičkog zbornika, član redakcije Biografskog leksikona račanskog kraja, delegat u izdavačkoj konferenciji DARS-a, član UO Arhiva, član Izdavačkog saveta Kulturno-prosvetene zajednice, Narodne biblioteke u Užicu i Istorisjkog arhiva i saradnikm u Biografskom leksikonu Matice srpske. Autor je monografije Ekonomske škole u Užicu i koautor knjige  osnovne škole u Ljubanjama, urednik Biografskog leksikona Zlatiborskog okruga i Užičkog leksikona, koautor Vodiča Istorijskog arhiva Titovo Užice, preko četrdeset članaka i priloga u stručnim časopisima i zbornicima“ – napisao je u reči oproštaja istoričar  Aleksandar Savić. Zvanje višeg arhiviste stekla je 1989, a arhivskog savetnika 1999. godine.

Komemoracija Dragica Matic 3Dragica Matić je rođena u Kostojevićima 1944. godine, opština Bajina Bašta, a sahranjena na groblju Dovarje u Užicu 14. januara ove godine

Ostavite odgovor