Pocetna Ekonomija Iz Užica u „suhoj“ i Formulu 1

Iz Užica u „suhoj“ i Formulu 1

908
0
Podelite

„MTK Metal-komerc“ je u proteklih skoro 30 godina rada izrastao u jedan od vodećih evropskih proizvođača alata od tvrdog metala i čelika koji uspešno plasira svoje proizvode na inostrana tržišta

Asortiman „MTK Metal-komerc“-a obuhvata širok izbor alata koji se koriste u visokoserijskim industrijama: za preradu žice i lima, auto i avio-industriji, industriji za proizvodnju šrafovske robe, farmaceutskoj, namenskoj industriji itd. Preduzeće ima oko 90 zaposlenih, uglavnom mladih, kvalifikovanih i dobro obučenih kadrova. Konstrukciju i tehničku pripremu čini značajan broj mašinskih inženjera, koji odgovaraju na izuzetno komplikovane tehničke zahteve kupaca. Visoko obrazovni kadrovi  komercijalnog sektora,  svakodnevno kontaktiraju sa komitentima  iz 25 zemalja sveta, sa kojima MTK ima dugogodišnju saradnju. Kompletna proizvodnja „MTK Metal-komerca“odvija se u proizvodnim halama na Beloj Zemlji.

Za „Vesti“ smo razgovarali sa vlasnikom „MTK Metal-komerca“ Mihailom Selakovićem o tome kako je  zadovoljan proteklom godinom i šta očekuju od naredne.

Kako ste zadovoljni proteklom godinom?

-Kako je naša proizvodnja orjentisana na izradu specijalnih alata prema potrebama kupaca, koji su veoma zahtevni u pogledu kvaliteta, rokova i svih drugih komercijalnih uslova, mi smo zadovoljni blagim rastom obima proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko ste ove godine mogli da ulažete u zanavljanje opreme, u nove tenologije, proizvodni prostor?

-U protekloj godini, kao i ranije, bilo je značajnih ulaganja u nabavku nove opreme, pretežno CNC numeričkih mašina, koje će svakako u narednom periodu rezultirati kraćim rokovima isporuke i bitno poboljšati kvalitet izrađenih alata. U cilju unapređenja praćenja proizvodnih procesa i sistema kvaliteta, uveli smo novi, licencirani proizvodni program čija programska rešenja, po funkcionalnosti odgovaraju našem, specifičnom, proizvodnom ciklusu. Takođe, nastavili smo sa uređenjem prostora oko proizvodne hale, izgradnjom potpornih zidova, prilaza i prostora za parkiranje. Što se tiče osvajanja novih tehnologija, možemo reći da svaki zahtev kupca za izradu nekog novog proizvoda, za nas predstavlja izazov i osvajanje nove tehnologije, tako da je to kontinuirani proces. Protekla godina je obeležena proširenjem ino-tržišta na zemalje istočnog sveta, kao što su Južna Koreja, Bangladeš, Indija i dr. Zanimljivo je reći da se naši alati kariste za proizvodnju delova  koji se ugrađuju u Formulu 1. ili u avione „suhoj“.

MTK 2Poznati ste po tome da ulažete u kadrove. Imate li problema  u obezbeđivanju kvalitetnog kadra?

-Problem pronalaska i odabira kadrova koji odgovaraju konstantno je prisutan. Razlozi za to su verovatno u neadekvatnom obrazovanju tehničke struke, zatim u porodičnom vaspitanju  ili atmosferi u širem društvenom okruženju. Mi smo u ovoj godini u saradnji sa Republičkim zavodom za zapošljavanje, realizovali dva programa obuke mladih mašinske struke, koje smo nakon završetka obuke primili u radni odnos na neodređeno vreme. Pravi doprinos radu, ovi novozaposleni radnici mogu dati tek nakon nekoliko godina, tako da ova obuka za firmu predstvlja jedan vid neizvesnog investiranja, jer teško je naći način da se mladi motivišu i prilagode uslovima radne discipline i odgovornosti.

Bela Zemlja sve više postaje industrijsko predgrađe Užica. Šta privrednicima na ovom području nedostaje?

-Veliki problem svih firmi koje imaju sedište na Beloj Zemlji su neuređeni putni prilazi i nepostojanje gradske kanalizacione mreže. Prinuđeni smo da gradimo i koristimo septičke jame, čije pražnjenje jako puno košta, a sa stanovišta zaštite životne sredine nije prihvatljivo rešenje. Osnovni uslov za unapređenje i razvoj radnog okruženja svih privrednika na Beloj Zemlji, predstavlja osnovna infrastruktura. Nadamo se da će biti poboljšanja u ovoj oblasti s obzirom na to da se planira izgradnja industrjske zona na ovom prostoru.

Šta vas najviše sputava u razvoju?

-Razvoj privrednika, u prvom redu sputavaju nepovoljna poreska rešenja zakonodavca. Opterećenja su u smislu visokih poreza i doprinosa na zarade, poreza na imovinu, poreza na dobit  i drugih fiskalnih davanja, a posebno ističemo nepovoljan poreski status investiranja. Zapravo, ukidanjem poreskih podsticaja  koja su važila do 2013. godine,  po članu 48 i 48a Zakona o porezu na dobit, za ulaganja u opremu za obavljanje delatnosti i za novozaposlene radnike,  fiktivno se stvara velika dobit na koju se ponovo plaća porez i time se privredna društva guše u kreditima i poreskim obavezama, a ostaju bez finansijskih sredstava za dalji razvoj i tekuću likvidnost. Možemo navesti primer poreskih davanja prilikom uvoza nove opreme iz inostranstva, kada su carina i troškovi transporta visoki, a ulaze u osnovucu za obračun  PDV pri uvozu, tako da privrednik u trenutku uvoznog carinjenja mora platiti još oko 45 posto na nabavnu vrednost opreme. Pored toga, nabavna vrednost mašine, uvećana za carinu i zavisne troškove, ponovo se oporezuje porezom na dobit, jer osnovno sredstvo  ne predstavlja trošak firme. Uvođenje poreskih podsticaja za ulaganja u osnovna sredstva, bilo bi neophodno za stvaranje uslova za ozbiljniji razvoj privrede u širem smislu. Ovo pitanje se pokreće već nekoliko godina i od strane predstavnika Privredne komore Srbije i velikog broja privrednika, ali još uvek, zakonodavac nema sluha za privrednike koji nose veliko breme izdržavanja društva u celini.

Koji su planovi „MTK Metal-komerca“ za narednu godinu?

-MTK ima  planove za proširenje svojih proizvodnih kapaciteta u 2019. godini u prvom redu nabavkom nove opreme, i usavršavanjem novozaposlenih radnika. U narednim godinama, predstavnici MTK-a biće prisutni na međunarodnim sajmovima na kojima kompanija godinama izlaže: IWA Outdoor and Classic -Nurmberg (8.-11. marta       2019.) i WIRE and TUBE- Dusseldorf, (30. marta – 3. aprila 2020. godine).

Ostavite odgovor