Pocetna Društvo „Neka me hakuju, ne krijem ništa“

„Neka me hakuju, ne krijem ništa“

828
0
Podelite

Sedam od deset ispitanika bi dalo svoju šifru od Fejsbuka ili Instagrama drugu ili drugarici jer u njih imaju poverenja

Goran Jordović želeo je da utiče na kreiranje svoje sredine još od osnovne škole, a prvi korak bila je neformalna grupa „Hood 031“, koja je funkcionisala sve do 2010. kada je prešao u organizaciju FORCA, gde je do 2017. radio kao koordinator omladinskih programa, nacionalnih i međunarodnih, sa akcentom na Erasmus Plus Program. Sada je Erasmus plus Ambasador za omladinsku komponentu u fondaciji Tempus i predsednik udruženja EmPower, koje je posebno fokusirano na internet bezbednost kod mladih i digitalno opismenjavanje.

Šta te je podstaklo da se fokusiraš na bezbednost mladih na internetu?

Goran JordovicU stalnoj komunikaciji sa mladima iz Srbije i Evrope sam 12 godina, a svi imaju isti problem – tehnološki su nepismeni. Ideja se rodila nakon istraživanja gde su učestvovali osnovci i srednjoškolci iz čitave Srbije, a koje je dalo katastrofalne rezultate. Shvatili smo da mladi uopšte nemaju predstavu o tome šta ih sve može zadesiti na internetu ako nisu oprezni. Sedam od deset ispitanika bi dalo svoju šifru od Fejsbuka ili Instagrama drugu ili drugarici jer u njih imaju poverenja, potpuno nesvesni da baš taj drug/drugarica može biti žrtva internet napada, što će automatski uticati i na njih. Nisam od onih koji propagiraju život bez interneta – naprotiv, ja sam „online“ 24/7, već verujem da pravilnim usmeravanjem i edukacijom mladih, možemo stvoriti sigurno digitalno okruženje. U okviru našeg Play IT safe programa, organizujemo radionice tokom kojih im u realnom vremenu pokazujemo kako izgleda krađa identiteta, šta može da se desi kada se povežu na otvorenu WiFi. Povratne informacije, pitanja koja dobijamo nakon radionice govore da pravimo pomak i na to smo ponosni. Zahvaljujući drugarima iz Kancelarija za mlade i Udruženja iz čitave Srbije, ovu radionicu smo realizovali u preko 10 gradova.

Koliko mladi znaju o mogućnostima da zaštite svoja prava i bezbednost na internetu?

Koliko god delovalo nestvarno, verujem da većina mladih u Srbiji misli da su Facebook, Instagram i Youtube vrhunac interneta. Ne mogu ni da izbrojim koliko puta mi je neko rekao da nema mejl adresu, a koristi sve pomenute mreže i ima stotine ili hiljade prijatelja i pratilaca, nesvestan da vrlo lako može postati žrtva napada. Devet od deset ispitanika pomenute ankete, nisu čuli za dvostepenu zaštitu naloga, koriste iste lozinke za sve društvene mreže. U razgovoru sa mladima, često čujem: „Ma neka me hakuje, ne krijem ništa“, a ne razmišljaju o tome kakvu štetu neko može da im nanese slanjem poruka prijateljima nakon što preuzme kontrolu nad nalogom.

Da li su svesni načina na koje sami ugrožavaju svoju privatnost?

Ne, oni internet uglavnom vide kao društvene mreže. Sama činjenica da se ne vodi računa o bezbednosti su oni silni kvizovi poput „Vidi ko je tvoja srodna duša“ koje možete videti na Fejsbuku na primer. Ne, ta aplikacija ne zna ko je tvoja srodna duša. Toj aplikaciji ti daš pristup svom profilu, a ona odabere osobu suprotnog pola, sličnih godina, kojoj si lajkovao/la najviše objava (jer se u današnje vreme izgleda tako nekome daje do znanja da ti se sviđa) i opaaa – ti misliš da je aplikacija pogodila.

Goran Jordovic 3

Koliko su starije generacije informisane, kako bi mogle da pomognu mladima u ovoj oblasti?

Tužno je što situacija kod starijih generacija ista, ako ne i lošija. Oni koji bi trebali mladima preneti znanje o bezbednosti, konkretno mislim na profesore informatike, rade po zastarelim programima. Tako deca rođena uz tablete i telefone u školi uče šta su miš i tastatura, koliko je bio težak prvi računar. Mislim da smo generalno daleko iza granice digitalne pismenosti.

Je li moguće da se ta slika značajnije promeni u kraćem vremenskom periodu?

Mislim da sve kreće od pojedinca. Svesni smo da se sistem neće promeniti i da se od 1. septembra 2019. u školama neće pojaviti super moćni nastavnici i profesori informatike koji će sa decom i mladima raditi na savremen način. U vreme kada su nam informacije dostupne non-stop i što je najbolje – besplatne su, sa vrlo malo truda možemo edukovati prvenstveno sami sebe, pa onda i druge oko nas. Mi kao EmPower smo uvek raspoloženi za saradnju sa školama i dostupni da radimo sa decom, potpuno besplatno. Naše programe finansiramo kroz crowdfunding kampanje i donacije, a tu smo i online, da odgovorimo na bilo koju vrstu poruke.

PROJEKAT PORTALA INFOERA „OSLUŠKUJEMO MLADE“ SUFINANSIRA OPŠTINA POŽEGA

Ostavite odgovor