Pocetna Kultura Prva nagrada Dejanu Klementu

Prva nagrada Dejanu Klementu

555
0
Podelite

Jubilarni, 30. Užički likovni salon, otvoren je sinoć u Gradskoj galeriji u Užicu. Od preko 35 radova, stručni žiri koji su činili Dušan Starčević, likovni umetnik iz Užica, Julka Marinković, istoričar umetnosti iz Čačka i Marija Žunić, likovni umetnik iz Užica, za izložbu je odabrao radove 20 umetnika iz užičkog kraja.

Salon-2aPrvu nagradu Salona, žiri je dodelio Dejanu Klementu za kratki film „I tako dalje“. Julka Marinković je istakla da u ovom filmu od oko devet minuta, Klement, inače „autor prepoznatljivog performativnog izraza, na tragu ostvarenja teatra apsurda i „Mita o Sizifu“ Albera Kamija preispituje mjesto i mogućnosti umjetnika i umjetničkog aktivizma u savremenom društvu“. Klement je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Salon 3Drugu nagradu Salona dobila je Biljana Ugren Kovačević za rad „Uvezivanje“. Po rečima Julke Marinković to je „apstraktni skulptoralni crtež od žičanog prediva izuzetne ekspresivnosti, gdje umjetnica smjelim zahvatom u integritet medija skulpture i crteža, izražava egzistencijalnu zebnju za opstanak bića čovjeka u savremenom dehumanizovanom društvu“. Biljana Ugren Kovačević, diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, odsek vajarstvo, profesorka je u užičkoj Umetničkoj školi.

Salon 4Treća nagrada Salona pripala je Milici Đorđević iz Požege za foto-instalaciju „Slojevi-Layers“ nastalu „iz eksperimentisanja sa tehničkim svostvima medija digitalne fotografije kojim autorka problematizuje fenomen raslojavanja društva u Srbiji, odnosno gubljenja građanskog sloja kao nosioca društvene angažovanosti“. Milica Đorđević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na ateljeu za fotografiju u klasi profesora Branimira Karanovića.

Salon 5Pohvala Salona je dodeljena Vesni Aćimović Panić za „prostornu kameninu pod nazivom „Trajanje“, kao svojevrsni inventar utopijskog „mjesta“ i utočišta, koji sublimira visoko tehnološko umijeće, razumjevanje i uzvišenu osjetljivost ove umjetnice za prirodu keramičkog medija“, rekla je Julka Marinković. Vesna Aćimović Panić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na odseku keramike.

Po rečima Julke Marinković, likovna ponuda užičkog kraja i ove godine bila je na očekivanom nivou. Među onima koji su konkurisali bilo je umetnika srednje generacije koji su prepoznatljivi po svom izrazu, sa manjim ili izraženijim pomacima, ali je više bilo mlađih umetnika koji su se nametnuli svojim svežim idejama, tako da za žiri nije bilo velikih dilema.

Salon 6Dejan Klement, obrazlažući poruku koju šalje svojim radom, video performansom, između ostalog kaže:

-Mislim da se svakodnevno previše opterećujemo stavrima koje čak ni na koji način ne utiču na naš život, na primer, svetskom politikom koja nas ne bi trebalo uopšte da interesuje. Međutim, nama kao da tereta nikada nije dovoljno. Zato sam hteo i da postavim pitanje: Da li je suština, prenošenje tereta s jedne strane života na drugu stranu života ili da li se tog tereta mogu nekako da oslobodim.

Ostavite odgovor