Pocetna Sport Zlatibor bez barijera

Zlatibor bez barijera

269
0
Podelite

Aleksandar Radišić, paraolimpijac, predsednik Udruženja građana „Inkluzija osoba sa invaliditetom – Čajetina“, zaposlen u Turističkoj organizaciji Zlatibor, za Vesti ističe da je Zlatibor naša najlepša planina i da je ona baza za pripreme mnogih sportista i ekipa. Ipak, što se tiče osoba sa invaliditetom, osnosno sportista paraolimpijaca, ona nije toliko dostupna

Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina ulažu orgomne napore da Zlatibor bude dostupan ne samo osobama sa invaliditetom, već i majkama sa bebama u kolicima, kao i starijim osobama:

Sport-staze-Zlatibor-Aleksandar-Radisic-1-Zlatibor nažalost može da primi mali broj osoba sa invaliditetom, jer nema dovoljno smeštajnog kapaciteta. Zlatiborci čine sve da objekte javne namene učine pristupačnim, ali ih je mali broj. Za sada su dostupni Pošta, Dom zdravlja i Biblioteka “LJubiša R. Đenić” u Čajetini. Osim toga, postavljene su rampe u samom centru, a kod hotela „Olimp“ napravljena je kompletna staza koja vodi do samog jezera. Namera turističkih radnika je da dostupnim učine što više javnog prostora, kako u samom Zlatiboru, tako i na drugim turističkim destinacijama, sve atraktivnijim poslednjih godina. Zato je u narednom periodu u planu prilagođavanje lokaliteta oko Zlatibora ovim kategorijama turista, ali pošto je ovo planinsko mesto, to neće biti izvodljivo na svim mestima. Očekuje se i da će opština Čajetina najverovatnije preuzeti sportsku halu na Zlatiboru, i apelovaćemo da se ona prilagodi potrebama osoba sa invaliditetom, kako bi mogla da se organizuju sportska takmičenja. Urađen je i projekat za izgradnju atletske staze na stadionu Švajcarija, jer će realizacijom ovog projekta Zatibor proširiti sportsku ponudu.

Radišić smatra da je još uvek jako malo hotelskih soba prilagođenih OSI. Za sada osim hotela „Mona“  i hotela „Tornik“ koji imaju nekoliko soba prilagođenih OSI, to je sve čime ovo turističko mesto raspolaže:

-Napomenuo bih da te sobe ne moraju biti potpuno specijalizovane. Dovoljno je da vrata budu dovoljno široka da može da se  u sobu uđe sa invalidskim kolicima, čime bi kupatilo, lavabo, tuš kabina, VC šolja bili dostupni.-

Sport-staze-Zlatibor-Aleksandar-Radisic-5Još jedan problem na koji ukazuje Radišić je i to što Zlatibor nema dovoljno sadržaja prilagođenih OSI:

-Šta kada se osoba sa invaliditetom smesti u hotelsku sobu, i kada iz nje izađe, šta onda? Kuda da krene? Zlatibor jeste planina, sam reljef ne dozvoljava svuda da bude prilagođeno osobama sa invaliditetom. Pokretač  sam projekta „Zlatibor bez barijera“ i nadam se da će realizacijom tog projekta biti i dosta drugih sadržaja, da će nam biti dostupni restorani, kafići. Drugi problem je i kada uđeš u kafić ili restoran, ni u jednom od njih nema toalet dostupan OSI. Možda bi rešenje bilo gradnja javnih toaleta i za osobe sa invaliditetom. Zahvaljujući ovom projektu postavljene su rampe u samom centru, a kod hotela „Olimp“ napravljena je kompletna staza koja vodi do samog jezera. Spuštene su i ivičnjaci na pešačkim prelazima od autobuske stanice do teniskih terena na Zlatiboru. To je samo jedna od faza celokupnog projekta, a namera je da nastavimo sa ovim fazama kako bi projekat u potpunosti bio realizovan. Udruženje će sledeće godine uraditi mapu pristupačnosti na Zlatiboru, gde će svako ko bude hteo da dođe na Zlatibor moći da vidi koja će mesta biti dostupna za osobe sa invalditidetom, majke sa kolicima i starije osobe.

Sport-staze-Zlatibor-Aleksandar-Radisic-4Na pitanje da li postoje bazeni prilagođeni OSI, Radišić kaže:

-Čigota kao Specijalna bolnica za štitastu žlezdu,  nažalost nema prilaz, ima jako strmu i veliku rampu. Pisali smo dva projekta kako bi se Čigota prilagodila OSI, ali nažalost nisu prošla. Nastavićemo i dalje da konkurišemo na svim mogućim konkursima, kako bi se reagulisao ulaz, kretanje kroz Čigotu i kako bismo konačno dobili dizalicu za bazen. Samo tako on bi bio prilagođen osobama sa invaliditeom. U nekoliko navrata na Zlatiboru je boravila paraolimpijska reprezentacija u plivanju, ali su imali dosta poteškoća. Zlatibor jeste baza svih sportista, svi traže da poboljšaju svoju formu na našoj planini, pa zašto onda i osobe sa invaliditetom, odnosno paraolimpijci, ne bi dolazili na nju.

Sportski turizam na Zlatiboru je u velikoj meri razvijen. Dovoljan pokazatelj za to je što se svake godine beležimo rast ekipa koje dolaze na Zlatibor na pripreme, i to iz raznih sportova,  fudbal, rukomet, odbojka, košarka, skijanje…Smatram da ćemo dobijanjem atletske staze proširiti mogućnosti treniranja, i da će još veći broj ekipa dolaziti.

Sport-staze-Zlatibor-Aleksandar-Radisic-3Radišić je 2008. godine počeo da trenira stoni tenis. Osvojio je brojne medalje na Svetskim kupovima, a najveći uspeh ostvario je 2013. godine u Italiji na Evropskom prvenstvu gde je osvojio bronzanu medalju u stonom tenisu. Kako je zbog nedovoljno dobrih uslova za bavljenje ovim sportom, trebalo da se preseli u Novi Sad, Aleksandar Radišić se zbog porodice i posla, odlučio da ostane. Umesto stonog tenisa izabrao je atletiku, u kojoj je od 2015. godine. Osvojio je bronzanu medalju u Zagrebu na Svetskom kupu, u Kragujevcu ove godine srebrnu, i na državnom prvenstvu u Beogradu bronzanu.  „Juri“ normu sa Svetsko prvenstvu koje će se naredne godine u novembru održati u Dubaiju.

Ostavite odgovor