Pocetna Ekonomija Užice: Usvojen budžet za narednu godinu

Užice: Usvojen budžet za narednu godinu

826
0
Podelite

Užička skupština je na danas održanoj sednici usvojila budžet za narednu godinu u iznosu od 2,9 milijardi dinara što je za 183 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji.

Član Gradskog veća za budžet i finansije Miodrag Petković u ime predlagača je rekao da je predloženi budžet razvojni, da nema nizmirenih, a dospelih obaveza i da je obezbeđena apsolutna  likvidnost, odnosno da se u  proseku na računu nalazi oko 250 miliona dinara svakodnevno.

Miodrag Petkovic 3On je dodao da su planirana značajn a ulaganja u infrastrukturu, predviđanja su da će za oko 15 odsto biti viša u odnosu na prethodnu godinu .

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković u osvrtu na budžet rekao je da je on najveći u istoriji grada i da je rezultat dobrog rada užičke privrede, jer polovina prihoda 1,4 milijardi dinara su prihodi od poreza na zarade, dobit i kapitalnu dobit. Višak prihoda u odnosu na rashode je 150 miliona dinara, dodao je gradonačelnikm Užica..

Petković kaže da je budzet  rezultat dobre naplate prihoda, odnosno poreza na imovinu bez povećanja poreza, već širenjem baze poreskih obveznika za nekoliko hiljada u proteklih par godina.

Tihomir Petkovic 6Govoreći o razvojnoj komponenti budžeta Petković je rekao da je u planu gradnja Industrijske zone na Beloj zemlji na površini od 26 hektara zemljišta (državno zemljište, voda, gas, saobraćaj)  čemu u prilog ide i očekivano interesovanje investitora s obzirom na završetak auto-puta do Požege.

„Spremno dočekujemo dolazak auto-puta do Požege i nedostatak auto-puta bio je glavni hendikep Užica kada je u pitanju dolazak inv estitora – rekao je Petković i dodao da je u planu rešenje problema otpadnih voda. Gradonačelnik Užica kaže da je drugi strategijski plan Užica razvoj visokog školstva – rekonstrukcija zgrade bivšeg školskog centra u bivšoj kasarni Krčagovo za koji su opredeljena stavka od 30 milionaa sredstava i još toliko se očekuje od Ministarstva. U pitan ju je Fakultet za informacione tehnologije kao osnov za razvoj biznisa iz ove oblasti uz Inovacioni centar, rečeno je na sednici užičke skupštine.

Kao treći pravac ulaganja Petković je naveo zaštitu životne sredine i subvencije projekata energetske efikasnosti.

-Od Gradske toplane Užice se očekuje da uz pomoć donacija i povoljnih kredita za energetsku efikasnost započne izgradnju nove kotlarnice na gas kod Autobuske stanice i napusti mazut kao energent kojim zagađuje vazduh – naveo je Petković i dodao da se radi na prelasku Bolnice i Doma zdravlja na energetski prihvatljiv energent.

Fabrika vode na Cerovića brdu je završena i očekuje se tehn ički prijem kako bi Užičani u idućoj godini ponovo dobijali vodu za piće sa vodozahvata Vrutci. Vrednost ove kapitalne  investicije je 6 miiona evra. Odbornici opozicioniog Saveza za Užice bojkotovali su današnje zasaedanje kako kažu ne želeći da daju legitimitet institucijama s obzirom a na porast nasilja u zemlji.

Ostavite odgovor