Pocetna Ekonomija O rezultatima i planovima

O rezultatima i planovima

442
0
Podelite

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, juče je odžana četvrta sednica Parlamenta privrednika na kojoj su predstavljeni izveštaji o pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama Privredne komore Srbije, kao i o inicijativama RPK Zlatiborskog upravnog okruga u protekloj godini, ali i planovi rada za narednu godinu.

Na sednici je održana i prezentacija inovacije „Generator fluo“ o kojoj su govorile Milena Tomić i Ivana Radmilović, studentkinje Visoke poslovno-tehničke škole Užice.

Kristina Đurić, rukovodilac Centra za pravne i ekonomske inicijative i politike Privredne komore Srbije, izjavila je da je prošle i ove godine Privredna komora Srbije uputila ukupno 173 zakonodavne inicijative od kojih je 60 realizovano. Osim toga, poboljšana je komunikacija regionalnih komora sa lokalnim samoupravama, a rezultat toga je 13 realizovanih inicijativa.

Kristina Đurić je istakla da je Privredna komora Srbije inicirala ono što je suštinski bitno, a tiče se funkcionisanja cele privrede, smanjenje poreza na dobit pravnih lica i smanjenje poreza i doprinosa na zarade radi stimulisanja privrednog ambijenta.

Kristina Djuric-Od strane Ministarstva finansija najavljeno je da će od naredne godine biti smanjeni doprinosi za nezaposlenost od 0,75 posto. Nadamo se da je to samo početak smanjenja poreskih opterećenja poslodavaca. Veoma je bitno da smo uspeli da se na prošlonedeljnoj sednici Skupštine Srbije usvoji izmena i dopuna Zakona o ulaganjima koji će omogućiti da na tržištu budu izjednačeni domaći i strani investitori po osnovu uvoza opreme koja predstavlja osnovna sredstva za rad. To znači da nepostojanje carina prilikom uvoza mašina i alata i svega onoga što je potrebno industriji važi ne samo za strane investitore kao do sada, već i za domaće, – rekla je između ostalog Kristina Đurić i podsetila da je PKS već godinu dana u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom finansija u vezi Zakona o naknadama.

-Uspeli smo da iniciramo da naknada za unapređenje i zaštitu životne sredine koja se tiče svih proizvodnih delatnosti bude obračunavana na osnovu Uredbe koja će biti doneta u vrlo kratkom roku. Uredba će uzimati u obzir samo upotrebljene proizvodne kapacitete, a ne da se naknada obračunava prema ukupno ostvarenom poslovnom prihodu,- rekla je Đurić.

Ana Lapcevic 1Ana Lapčević, direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga, kaže da su privrednici tokom godine sa područja koje Komora pokriva nejčešće ukazivali na nedovoljan pristup sredstvima potrebnim za poslovanje, na probleme deficita kadrova odgovarajućih profila, kao i da administrativne procedure nisu dovoljno jasne ili su prekomlikovane. RPK Zlatiborskog upravnog okruga reagovala je i na pojedinačne zahteve svojih članica i u najvećem broju slučajeva ih je rešavala.

Ostavite odgovor