Pocetna Ekonomija Ratluk sa orasima najtraženiji

Ratluk sa orasima najtraženiji

449
0
Podelite

Veoma vodimo računa o kvalitetu. Važno je da se do kraja ispoštuje receptura i da svaka sirovina ima besprekoran kvalitet, kaže Jelena Alimpić

Nastavljajući porodičnu tradiciju proizvodnje ratluka i želea koja traje više od decinije i po, Jelena Alimpić tek je nekoliko godina u poslu. Rešila je da se upusti u vode privatnog biznisa, jer je bezuspešno tražila zaposlenje kao trgovinski tehničar. Kasnije se prekvalifikovala u ekonomskog tehničara, međutim, posao nije mogla da nađe.

Ulazak u privatni biznis poklopio se nekako sa udajom. Bezrezervnu podršku Jelena je dobila od supruga.

Mina-uzitak-1-Suprug mi je predložio da probamo sa proizvodnjom ratluka i želea i počeli smo. Uložili smo nešto sredstava u repromaterijal pošto smo mašine imali, dva kazana, plehove, sto,  a tehnologija nam je bila poznata. U početku su nam svi u porodici pomagali,- kaže Jelena i priznaje da još uvek uči i usavršava se kada je u pitanje kuvanje raktluka i receptura. Znanja nikad dosta.

Za Jelenu je na početku veoma važano bilo okupiti sigurne kupce, a znala je da će moći da ponudi kvalitet.

– Mi smo mali i bilo je neophodno prvo da okupimo nekoliko kupaca koji uredno plaćaju isporučenu robu. Uspeli smo u tome i zato sada nemamo problem naplate potraživanja. Sve što proizvedemo prodamo i naplatimo unapred, nemamo ništa na lageru. Nekako smo se prvo vezali za određene kafiće, prodavnica je bilo malo, ali polako ulazimo i u prodavnice, pre svega, zdrave hrane,- napominje Jelena.

Mina-uzitak-4Uz stabilizaciju sopstvenog tržišta koje je uglavnom na užičkom gradskom području i Zlatiboru, došla su i deca. Obaveze su porasle, ali se Jelena za sada uspešno bori sa  njima. I tržište se pomalo počelo širiti. Skromne količine krenule su i u Beograd.

– Isporuke za Beograd pakujemo i u novu, redizajniranu ambalažu, jer, kupac će najpre prvi put da kupi proizvod zbog ambalaže, ali će drugi put razlog za kupovinu biti ukus i kvalitet samog proizvoda. Posao se sada povećao i zbog ovog manjeg iskoraka u Beograd, pa jedva stižemo sve da uradimo, jer nas je trenutno samo dve. Nadam se da ćemo uskoro uvećati tim. Ovi kupci zahtevaju i nešto novo, drugačije i neobičnije, tako da pokušavamo da odgovorimo njihovim  zahtevima,- kaže Jelena i ističe:

-Veoma vodimo računa o kvalitetu. Važno je da se do kraja ispoštuje receptura i da svaka sirovina ima besprekoran kvalitet. Naša glavna kuvarica je dragoceni član tima. NJeno ikustvo i znanje nam u svemu pomaže.“

Sirovine za proizvodnju ratluka i želea nisu brojne, šećer, skrob, limunska kiselina, aroma. A paleta proizvoda u Jeleninoj radnji je skromna. U ponudi je: žele, više vrsta ratluka sa ukusima vanile, ruže, pomorandže, višnje, sa seckanim orasima, sa orasima i smokvom i ratluk u oblandi sa seckanim orasima i smokvama. Svaki je posan, napominje Jelena, jer je skrob koji se koristi biljnog porekla. Kaže da je za sada najpopularniji ratluk sa seckanim orasima. Tu su i rolati sa orasima.

Porodična tradicija bila je presudni momenat da se Jelena odluči za ovu proizvodnju. Jasno joj je da i na gradskom području ima većih proizvođača istih proizvoda, ali smatra da za sve ima mesta na tržištu i zato će se boriti za svoju poziciju.

Mina-uzitak-2Jelenina radionica smeštena je u prizemlju kuće. Dovoljno joj je prostora za trenutni obim proizvodnje koju sprovodi u skladu sa važećim propisima i standardima. Ulagaće i dalje u kvalitet, pre svega, u eventualno proširenje obima proizvodnje, u redizajn pakovanja znajući da i ovaj segment veoma značajno utiče na prodaju.

-Sada razmišljamo o nekim varijantama nabavke dela opreme, možda i proširenja. Nije mi cilj da što pre izrastem, da je moje preduzeće veliko, već da se postepeno širim i da to što proizvodim uvek bude prepoznatljivo po kvalitetu.

-Do sada je sve ovo za mene bilo jedno zanimljivo putovanje sa ciljem da se nastavi. Bilo je i lepih trenutaka, ali i problema, a najveći su u naplati potraživanja. Najvažnije je u poslu biti korektan i okupiti oko sebe pouzdane partnere- napominje Jelena.

Ostavite odgovor