Pocetna Društvo Naučni skup i strani studenti

Naučni skup i strani studenti

523
0
Podelite

Međunarodni naučni skup “Jezik , kultura i obrazovanje” održan je na Pedagoškom fakultetu u Užicu Univerziteta u Kragujevcu..Ove godine u radu skupa učestvovalo je 77 istraživača sa visokoškolskih ustanova, instituta, osnovnih i srednjih škola iz Srbije, a od toga i 29 autora iz 11 zemalja.

Ovaj naučni skup od 2011.godine u okviru projekta “Nastava i učenje, problemi, ciljevi i perspektive, a suorganizatori su fakulteti iz Slovenije, Slovačke i Češke.

-Teme se odnose na jezik u kontekstu obrazovanja, kulturološki obrasci i savremeni pravci u učenju i razvoju-navela je dr Jelena Stamatović, prodekan za nauku Pedagoškog fakulteta.

Naucni skup 2O značaju jezika i sve većem uticaju globalizacije govorila je prof. dr Rajna Dragićević, sa Filološkog fakulteta u Beograda koja je istakla da -savremeni srpski jezik počinje od Vukovog rječnika i zbog toga je to delo toliko važno.

– Mi smo svoju veličinu pokazivali i što smo se slobodno odnosili prema lepim rečima, ali sada nove reči ulaze u srpski jezik koje ne obogaćuju našu kulturu. Ustvari, šta one označavaju tako da se kao reči godine pojavljuju fotobombing ili bindžovanje. Tim novim izazovima teško je odoleti jer je sve veči uticaj stranih reči-zaključila je Dragićević.

Na skupu pored učesnika, profesora, gostiju bili su i studenti.

Naucni skup 3Matija Jenko, student iz Slovenije sa Pedagoškog fakulteta u Kopru, sa kolegama prvi put boravio je u Užicu.

-Drago nam je što su nas pozvali jer naši fakulteti već dugo sarađuju. I studenti iz Užica su bili kod nas u aprilu na okupiljanju studenta svih pedagoških fakulteta sa sedam univerziteta. Sa našim dolaskom poklopilo se i održavanje ovog stručnog skupa tako da imamo uvid u obrazovani sistem Srbije.

Naš fakultet je manji, ali je isti sistem školovanja. Ovde smo upoznali studente i profesore i svi su super, tako da se nadam da ćemo i ubuduće sarađivati-istakao je Jenko.

Studenti iz Kopra u Užicu su boravili pet dana tako da su upoznali grad, bili na Zlatiboru, a sa kolegama užičkog fakulteta kroz predavanja razmenjivali su iskustva u obrazovanju.

Naucni skup 4Za ovaj stručni skup objavljena je i monografija a u pratećem programu postavljena je i izložba Sofije Bunaržić sa Kolonije keramike Zlakusa.

Ostavite odgovor