Pocetna Društvo Prezadovoljan proteklom sezonom

Prezadovoljan proteklom sezonom

960
0
Podelite

Danijel Cvijović je početkom godine dobio mogućnost da oživi etno selo svojih prijatelja „Tarabića kolibe“ u Kremnima. To je i uradio i prezadovoljan je ostvarenim rezultatima protekle letnje sezone

Danijel Cvijović je rođeni Užičanin. Detinjstvo je uglavnom provodio u gradu, jer, kako kaže nije imao „svoje selo“ u koje bi mu bio zagarantovan odlazak tokom školskih raspusta, a to je žarko želeo. Nikada nije boravio u Kremnima, niti je potomak čuvenih proroka Tarabića po kojima se ovo selo, smešteno između dve planinske lepotice u zapadnoj Srbiji Tare i Zlatibora, pročulo.

Tarabica kolibe 2Početkom ove godine Danijelu se posrećilo. Ukazala mu se šansa ne samo da duže vreme provodi na selu i zadovolji svoju životnu želju već da u njemu i živi, ali i da se bavi  poslom za koji mu nikada nije palo na pamet da bi se mogao baviti.

-Selo obožavam i kad god sam imao priliku išao sam kod drugara u selo i tamo radio sve poslove. To mi je uvek bilo uživanje. Želeo sam i planirao da nekad kupim plac i napravim vikendicu u nekom selu. Eto, želja mi se ostvarila. Kada sam video ovo etno selo, rekao sam: Ovo je moje i tačka,- priča četrdesetogodišnji Danijel koji je po zanimanju saobraćajni tehničar, ali je radio mnoge poslove u životu koji nisu imali veze sa onim zašta se školovao. Kada je došao momenat da su i on i supruga ostali bez posla, ukazala se prilika da reši egzistencijalno pitanje svoje porodice baš zahvaljujući selu, Kremnima i pokretanjem sopstvenog biznisa o kojem je ozbiljno razmišljao.

Tarabica kolibe Danijel-Prijatelji, braća Sekulić, iznajmili su nam ovo imanje u centru Kremana početkom godine.  Oni su započeli izgradnju etno sela „Tarabića kolibe“ pre devet godina, ali su stali na pola i ceo komleks je bio zarastao u travu, opusteo. Nisu mogli time da se bave. Bilo je jasno da predstoji dosta ulaganja da bi se posao započeo. Supruga i ja smo uložili sve što smo uštedeli, a štedeli smo da sagradimo kuću, jer smo podstanari. Kupili smo i plac, ali, eto, umesto u izgradnju kuće, uložili smo u etno selo. Dobili smo jedino podršku za samozapošljavanje od Nacionalne službe za zapošljavanje i ništa više. Sve smo sami radili, uredili vajate i plac i već u aprilu primili prve goste,- kaže Danijel. Tako su „Tarabića kolibe“ prvo ugostile članove ekipe koja radi emisiju „S Tamarom u akciji“ za nacionalnu televiziju. Kako kaže Danijel, bili su to „berićetni“ gosti. Posle toga, sve se pokrenulo. Urodilo je plodom što se Danijel pojavio i na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu. Tako je proteklom letnjom sezonom  veoma  zadovoljan.

-Imali smo dosta stranaca, Nemaca, Litvanaca, Slovenaca, Hrvata. Pružili smo im najbolju moguću uslugu, lepo se družili sa njima i stekli izozetno dragoceno iskustvo. Kada je vreme bilo lepo i stabilno, u julu na primer, naši kapaciteti bili su sasvim popunjeni, čak nismo mogli da smestimo sve koji su bili zainteresovani pa smo ih preusmeravali kod komšija koji se, takođe, bave turizmom, a kod nas su ručavali. Imali smo i organizovane posete turista sa Zlatibora. Međutim, nismo vodili evidenciju, nismo se setili, imali smo tremu, jer se prvi put bavimo ovim poslom,- priča Danijel.

U okviru komleksa „Tarabiće kolibe“ je restoran, 27 ležajeva u šest vajata, svaki ima prizemlje i sprat, Muzej starih zanata sa velikim brojem eksponata, prodavnica suvenira, sređena igrališta za košarku fudbal, odbojku, bazen.

Tarabica kolibe 3Danijel i njegova supruga Marina skoro da su potpuno sami sve raditili tokom sezone. U vreme najposećenijeg perioda angažovali su i nekoliko radnika. Trenutno je u „Tarabića kolibama“ malo gostiju, ali restoran radi, a Danijel i Marina su tu. Pripremaju se za buduće goste.

-Posebno smo se posvetili radu restorana i hrani koju ćemo služiti. Zato od početka rada služimo zdravu, domaću hranu. Za narednu sezonu, supruga i ja smo već sprili svoju zimnicu, kuvali smo slatko od nekoliko vrsta voća, džemove, ajvar, sada spremamo turšiju. Spremamo i domaće vino, sokove. Trudimo se da sve bude prirodno bez veštačkih dodataka. Sve ovo biće na meniju u našem restoranu, a svaki gost koji bude želeo moći će neke od tih proizvoda i da kupi u našoj prodavnici i ponese sa sobom,- kaže Danijel.

Planova za budući rad je puno, a ni ulaganja neće biti mala u naredne tri do četiri godine. Zato, sve što se zaradi, kaže Danijel, biće ulagano u dalji razvoj. Jedan od planova je da dogodine stvori uslove za osnivanje sportskog kampa za pripreme fudbalskih ekipa mlađeg uzrasta.

-Plan nam je da za narednu letnju sezonu opremimo još dva vajata, ali da na proleće postavimo i plastenik u kojem ćemo odgajati povrće koje nam je potrebno za restoran, a i turisti da vide šta jedu. Ove godine svo voće i povrće, mleko i mlečne prerađevine nabavljali smo od meštana u selu, meso od pouzdane mesare. Planiramo i da deo bazena pretvorimo u ribnjak. Ove godine bazen nismo otvarali, jer je bilo loše vreme, a pošto je zaista velikih dimenzija, planiram da u jednom delu gajim pastrmku, a drugi deo bazena biće namenjen kupačima. U etno selu imamo i gradsku i izvorsku vodu, – kaže Danijel predstavljajući samo deo onoga što želi da uradi.

-Već gradimo i manji park za decu gde ćemo smestiti ljuljaške, tobogan, nabavićemo i manjih životinja, a sve radi što udobnijeg i bezbrižnijeg boravka svakog gosta u ovom našem etno selu,- kaže Danijel.

Tarabica kolibe 4-Iza nas je tek prva godina i prezadovoljni smo. Nismo imali nijednu neprijatnu situaciju, nijednog nezadovoljnog gosta. A kako bi takvih i bilo kad su imali priliku da dišu čist vazduh, jedu zdravu hranu, šetaju i uživaju u prelepoj prirodi. Očekujemo da naredna godina bude još bolja, ljudi se već sada raspituju. Postoje svi uslovi da i tokom zime primamo turiste, a planiramo da organizujemo doček Nove godine. Za sada je najveće interesovanje za boravak u vreme školskih raspusta,- kaže Danijel.

– Volim selo, volim ovaj posao kojim smo počeli da se bavimo, ništa mi nije teško. Voleo bih ceo život da provedem na selu. Želim da izgradim pravo seosko domaćinstvo koje se bavi turizmom. Planiram da naredne godine u restoranu služim osim sopstvenog voća i povrća i meso, mleko i mlečne proizvode. Kremna su fantastična i za koju godinu turizam će tek da se razvija. Već dvojica, trojica mojih drugara koje sam upoznao u Kremnima, ozbiljno razmišljaju da se i oni oprobaju u turizmu,- ushićeno priča Danijel.

Ostavite odgovor