Pocetna Kultura Ratovi u senci Velikog rata

Ratovi u senci Velikog rata

394
0
Podelite

U svečanoj sali Gradske skupštine predstavljen je zbornik radova „Užički kraj i Stari Vlah u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine“  u izdanju Gradskog odbora potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ 1804-1918. Zbornik sadrži šesnaest saopštenja – učesnika okruglog stola na istu temu  koji su pretočeni u knjigu.  Autore radova i prisutne na promociji pozdravila je predsednica užičkog odbora potomaka ratnika Miljka Pilčević koja je govorila i o dvadeset jednoj godini postojanja udruženja koje neguje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije,  brine o stanju spomeničke baštine, a kroz izdavanje i drugog zbornika istoriografski osvetljava još jednu epopeju Užičana u oslobodilačkim ratovima Srbije koji su nekako zahvaljujući i interesima i uticaju velikih sila uvek bili u senci  istorije Velikog rata.

Stari vlah 2-Važan je podatak da je u oslobodilačkim ratovima Srbije od turske vlasti stasao veliki broj sposobnih i odvažnih vojnika i oficira koji su u najtežim trenucima uspešno predvodili svoje jedinice u Prvom svetskom ratu – rekla je Pilčević uz podatak da su trećinu sastava čuvenog Četvrtog puka „Stevan Nemanja“ činili ljudi iz užičkog kraja. O zborniku radova su govorili istoričari Vesna Lučić i dr Aleksandar Savić.

Stari vlah 3– U svim radovima mogu se pročitati segmenti, zabelešlke iz prošlosti, lične priče i događaji što zborniku daje posebnu draž, jer nije samo suvoparno opisivanje vojnih dejstava već odslikavanje  lične i društvene stvarnosti – rekla je profesor istorije OŠ „Stari grad“ Vesna Lučić  i dodala da je u pitanju šesnaest radova izuzetnih stručnjaka, eminentnih ljudi  doktora nauka, među kojima nažalost četvorica više nisu živi i to je na neki način njihov amanet za budućnost. Istoričar dr Aleksandar Savić o radovima o kojima je govorio i učešću Užičana u pobedama podsetio je na podatak da je Srbija dobila 304.000 kvadratnih kilometara  teritorija.

– Nekako smo u istraživanjima prostor Peštera zanemarivali i nismo imali adekvatnih istraživača. Međutim i to je  ispravljeno  zahvaljujućiu kolegi  Salihu Selimoviću koji je dobitnik i Vukove nagrade i koji je istoriografski proširio i ovu temu  brojnim značajnim  izvorima  što je veoma značajno – rekao je dr Savić. Zbornik radova „Užički kraj i Stari Vlah u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine“ objavljen je zahvaljujući sredstvima Grada Užica koji sufinansirao objavljivanje  knjige. U publici su najbrojniji bili učenici OŠ Stari grad“ koji su u Gradskoj skupštini prisustvovali jedinstvenom času istorije.

Stari vlah 4Zbornik

Objavljeni su  radovi:   dr Života Marković „Srbija i njene spoljnopolitičke koncepcije u predvečerje balkanskih ratova sa ostvrtom na prilike u užičkom kraju“, Krsman Milošević „Drinska divizija prvog poziva u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici 1912. гodine“, mr Dragan Krsmanović „Oslobođenje Kosova i Metohije“, dr Vojislav Subotić „Stara Srbija u balkanskomr рatu 1912. гodine“, Salih Selimović „Sjeničko-pešterski kraj u toku balkanskih ratova“, Branko K.Zejak „Stranjanci 1912“, Snežana Đenić „Zlatiborci u Prvom balkanskom ratu“, dr Ilija Misailović „Kremanci u balkanskim ratovima“, Miodrag Gluščević „Drugi balkanski rat“ , dr Rade Poznanović „Nosioci Karađorđeve zvezde iz užičkog kraja u balkanskim ratovima“, Boško B. Kopunović „Prilike u Bukoviku i okolini na razmeđi između dva veka i oslobođenje 1912. godine“,  Emilijan Protić „Istaknuti ratnici sa moravičkih visova“, Đorđe Pilčević „Balkanski ratovi u objavljenim ratnim  dnevnicima, monografijama, seoskim hronikama  i u novinama užičkog kraja“, mr Slobodan Radović „Balkanski ratovi u literaturi, sa posebnim osvrtom na Užičane“, Bosa Rosić „Spomenici neznanim junacima – dobrovoljcima 1914. godine (spomen crkva u Priboju i spomenik u Štrpcima“, Mirko A. Popović „Iz ratnih beležaka“.

Ostavite odgovor