Pocetna Ekonomija Poslovnost i kvalitet proizvoda temelj stabilnosti

Poslovnost i kvalitet proizvoda temelj stabilnosti

456
0
Podelite

Proizvodnja po recepturi Tehnološkog fakulteta Novi Sad, bez učešća genetski modifikovanih sirovina i hormonskih preparata, siguran je put ka kvalitetu od kojeg Radoje Nikolić ne odstupa već skoro tri decenije.

Prošle sedmice, Radoje Nikolić, diplomirani agronom po struci, vlasnik preduzeća za proizvodnju stočne hrane i promet pića „Poljoproizvod“, obeležio je 28 godina postojanja i rada ovog svog preduzeća, uz točeno pivo sa svojim kupcima i prijateljima i ručkom za 11 zaposlenih. Kaže, kada jubilej bude „okrugao“, biće svečanije.

-Izvanredno poslujemo svih 28 godina i veoma sam zadovoljan. Svaku godinu smo poslovali pozitivno, nikada nijedan dan nismo zakasnili sa plaćanjem računa dobavljačima, nikada nismo zanemarili sve svoje obaveze prema državi, zaposlenima. Ovakvim svojim radom stekli smo maksimalno uvažavanje i od dobavljača i od kupaca. Zato od dobavljača dobijamo maksimalne povoljnosti, a od kupaca poverenje koje traje bez prekida i preko dve i po decenije, – kaže Nikolić.

Radoje NikolicDok je posle završene srednje škole radio u Zemljoradničkoj zadruzi „Ilandža“ kod Alibunara dobija stipendiju od ove zadruge i završava fakultet kao student generacije. Posle 14 godina provedenih u Banatu dolazi za rukovodioca službe za razvoj PIK „Zlatibor“, zatim za direktora užičkog „Agroproizvoda“, a onda se ponovo vraća za direktora u PIK „Zlatibor“ koji napušta 1990. godine kada pokreće svoj posao i osniva „Poljoproizvod“.

-Tada sam otvorio diskont pića koji i do danas radi, a posle tri godine počinjem proizvodnju stočne hrane što je bilo logično, jer mi je to u struci. Dok sam radio u Banatu u okviru zadruge bile su dve farme, tako da tehnologiju za proizvodnju stočne hrane imam u malom prstu. Početnu recepturu dobio sam od profesorke Jovanke Lević sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu koja je u to vreme bila prvi stručnjak u Srbiji za proizvodnju stočne hrane. Ovu recepturu u potpunosti primenjujem i danas,- kaže Nikolić čije je preduzeće jedino na području grada Užica koje proizvodi stočnu hranu. To je lepeza od 14 vrsta koncentrata, odnosno, sve vrste koncentrovane stočne hrane, za preživare, svinje, živinu.

-Tvrdim da su moji pojedini koncentrati, kao što je pileći, najkvalitetniji na tržištu zahvaljujući tehnologiji koju niko u Srbiji sada ne primenjuje. Na primer, većina proizvođača zamašćuje pileći koncentrat svinjskom mašću koja je teško svarljiva i za konja, a kamoli za malo pile. Ja to radim sojinim grizom što utiče da pilići brzo startuju od početka tovnog perioda i imaju veliki prirast, minimum pola kilograma u odnosu na druge. Osim toga, nijedna vrsta mojih koncentrata nema učešća genetski modifikovanih sirovina niti hormonskih preparata koji daju bujnost i razređenost mesu,- ističe Nikolić. Sirovine za proizvodnju uzima od proverenih dobavljača, kukuruz, sojinu sačmu, suncokretovu sačmu, sojin griz, a što neznatno povećava cenu koncentrata. Međutim, Radoje ne obraća pažnju na konkurenciju i ne odustaje od kvaliteta koji redovno kontroliše beogradski „Jugoinspekt“.

-Evo, baš pre mesec dana su uzimali uzorke i analize su pokazale da su svi koncentrati daleko iznad propisanog kvaliteta,- napominje Nikolić.

Poljoproizvod 2Koncentrati „Poljoproizvoda“ mogu se kupiti samo u prodajnim objektima preduzeća, u Užicu, Ravnima i Sirogojnu gde, doduše, osim prodajnog objekta postoji i restoran u etno stilu.

-Ono što proizvedemo to i prodamo i naplatimo. Nemamo dugovanja niti nama ko duguje,- ističe Nikolić.

Prošle godine“Poljoproizvod“ je proizveo oko 320 tona stočne hrane u skladu sa HASAP standardima. Na osnovu dosadašnjih kretanja, tako će biti i ove godine. Ovaj obim proizvodnje karakterističan je za poslednjih nekoliko godina, ali je zato pre više od deceniju i po bio znatno veći, a „Poljoproizvod“ je imao i više svojih prodajnih objekata.
-Kako se smanjuje broj proizvođača i selo odumire tako se smanjuje i obim naše proizvodnje, pa smo polako zatvarali i svoje prodajne objekte. Sadašnja proizvodnja je na nivou koji se evo, već nekoliko godina ne menja,- kaže Nikolić.

Osim proizvodnjom, „Poljoproizvod“ konstantno razvija diskont pića i održava kupce uglavnom na području grada Užica i manjim delom i Požege.

-Uglavnom radimo sa poznatim kupcima, dok je selekcija novih veoma stroga,- napominje Nikolić i ističe da je u ovom delu posla izuzetno značajna poslovnost i korektnost, a ljudi to cene.

U rad preduzeća potpuno je uključen sin Miodrag, dok kćerka živi i radi u Beogradu. Tu su i unuci. Radojev cilj je da preduzeće u narednim godinama održi nivo i kvalitet proizvodnje stočne hrane, da diskont nastavi i dalje da razvija svoju poslovnost i stabilnost, ali želi i da realizuje svoj koncept kontrolisane proizvodnje mesa, mleka i mlečnih prerađevina.
-Koncept kontrolisanog procesa proizvodnje mesa nije utopija i moguće ga je realizovati, a ukoliko bi to podržala i lokalna samouprava to bi bilo još lakše. Ovo nije isto što i organska proizvodnja kojom ne mogu da se obezbede veće količine proizvoda, već podrazumeva proizvodnju zdravih proizvoda u kontrolisanim uslovima u koju bi bili uključeni veći poljoprivredni proizvođači,- predlaže Radoje Nikolić.

Ostavite odgovor