Pocetna Ekonomija O siromaštvu u regionu, socijalnim politikama i položaju socijalnih radnika

O siromaštvu u regionu, socijalnim politikama i položaju socijalnih radnika

593
0
Podelite

U hotelu „Zlatiborska noć“ u toku je Drugi karavan socijalnih radnika  sa međunarodnim učešćem u organizaciji Unije društava socijalnih radnika Republike Srbije uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Grada Užica. Na skupu pored društava  iz Srbije učestvuju i predstavnici iz Hrvatske, Makedonije i Federacije Bosne i Hercegovine. U fokusu je tema „Čovek druge dimenzije – savremeni socijalni problemi i potrebe“.  Sedište Unija socijalnih radnika Srbije je u Leskovcu i nacionalno udruženje okuplja socijalne radnike iz svih ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, MUPA-a, privrede, a prema rečima predsednice Vukice  Ćukalović članovi su i pravnici, pedagozi, psiholozi,

Vukica Cukalovic-„Konfliktno društvo, posledice na profesiju socijalnog radnika“ jedna je od tema o kojoj će se govoriti na skupu i ovom prilikom šaljemo javnosti poruku da pre svega treba da se bavimo čovekom jer smatramo da smo se kao društvo mnogo udaljili od njega u ova teška vremena  prolazeći tranziciju koja je i danas aktuelna gde imamo mnogo naraslih problema i potreba. Zato hoćemo da skrenemo pažnju široj javnosti i da kao profesionalci iniciramo i ukažemo na socijalne usluge koje su nove ili koje su nedovoljne i nedostajuće, a koje bi trebalo na sistematizovan način iskordinišemo i uvedemo u sistem. To znači decentralizaciju i razvoj socijalnih usluga i  oblika socijalne zaštite na lokalnom nivou. Potreban je multidisciplinarni pristup i bolja sinhronizacija i koordinacija između svih službi od ne samo socijalne već i zdravstvene zaštite i obrazovnih institucija, MUP-a, sudstva, pravosuđa – kaže Ćukalović i dodaje da je jedna od tema  položaj socijalnih radnika i njihova uloga u društvu.

Natalija Perisic-Stopa siromaštva u Srbiji  je trenutno 24 odsto,  novčano svega  15.100 dinara, ako neko može da preživi sa ovom sumom  – kaže prof. Natalija Perišić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu uz podatak da je stopa nezaposlenosti ista u odnosu na prošlu godinu, ali da drastično  pada zaposlenost ljudi sa niskim kvalifikacijama i upozorava da će oni doći u sistem socijalne zaštite koji podrazumeva naknadu.Ona dodaje da moramo imati socijalnu politiku zasnovanu na dokazima o tome kakvo je stanje uključujući zbirne podatke o stanju u društvu  koji nedostaju. Perišić dodaje da je socijalna politika  poljuljana u čitavom svetu shodno neoliberalnoj doktrini koja proklamuje štednju.

Socijala 1Prof. Dr Sunčica Dimitrijoska  sa Univerziteta „Sveti Kiril i Metodij“ koautor sa prof.dr Natašom Bogoevskom govoriće o „Promenama u sistemu socijalne zaštite Republike Makedonije“, dr Ivica Poljak iz Centra za socijalnu skrb Split Republika Hrvatska o temi „Duša čoveka“,d r Mirnes Telalović o položaju socijalnihr adnika Federacije BiH, dr Sanela Šadić, Fakultet političkih nauka Sarajevo o „Međugeneracijskoj porodičnoj solidarnosti – izazovima i prespektivama“. U ime grada Užica skup koji je počeo u hotelu „Zlatiborska noć“ pozdravio je član Gradskog veća za socijalna pitanja i brigu o porodici Vidoje Drndarević.

 

Ostavite odgovor