Pocetna Ekonomija „Impol Seval“ ima svoje mesto u svetu

„Impol Seval“ ima svoje mesto u svetu

795
0
Podelite

Od 27. oktobra 1975. godine, kada je zvanično počela redovna proizvodnja do danas, „Impol Seval Valjonica aluminijuma“ Sevojno izgradio je status preduzeća čiji proizvodi  sa uspehom zadovoljavaju zahteve i potrebe kupaca na domaćem, ali pre svega na svetskom tržištu, što je bila i ostala osnova njegovog opstanka, rasta i razvoja, izjavio je juče između ostalog Ninko Tešić, generalni direktor Društva povodom  Dana „Impol Sevala“. Vladimir Leskovar, zamenik predsednika Uprave kompanije „Impol“ ovom prilikom pustio je u probni rad novu liniju za premotavanje i embosiranje traka koja je samo jedna od nekoliko značajnih investicija koje su završene ove godine u fabrici.

-Danas sa sigurnošću mogu da kažem da je „Impol Seval“ kao članica grupe „Impol“, valjaonica koja ima svoje mesto u svetu, budućnost i perspektivu, – rekao je Ninko Tešić i istakao da da se u „Sevalu“ nije stalo sa investiranjem koje se sprovodi u skladu sa Strategijom razvoja. Tako je u ovoj godini urađena peć za zagrevanje i homogenizaciju blokova u koju je uloženo preko pet miliona evra i koja je sada u probnom radu. Nastavljena je rekonstrukcija i modernizacija  valjačkog stana za toplo valjanje V2. Završetak prve faze ove investicije planiran je za januar naredne godine dok će vreme realizacije druge faze naknadno biti opredeljeno. Ukupna vrenost ove investicije biće oko 20 miliona evra. Osim linije za premotavanje i embosiranje traka završena je i realizacija još šest projekata.

Impol Seval 1Po rečima Ninka Tešića u prošloj godini koja  je bila jedna od uspešnijih u poslovanju preduzeća, skoro cela ostvarena dobit od preko šest miliona evra, stavljena je u funkciju otpočinjanja novog investicionog ciklusa za period 2017-2025. godine  za koji se planiraju  nova ulaganja u investicije od oko 60 miliona evra, a koji će biti realizovan u fazama. Od ukupne dobiti svega je 325 hiljada evra isplaćeno za dividende. Usmeravanje dobiti u dalji razvoj fabrike jedan je od principa poslovanja u grupi „Impol“ samim tim i u „Sevalu“. Tako su iz ostvarene dobiti od 2004. do 2017. godine pokriveni gubitci iz perioda pre privatizacije a ostvarena neraspoređena dobit uložena je u investicioni razvoj Društva. Inače, u periodu posle privatizacije uspešno su  realizovana ukupna investiciona ulaganja od  oko 96 miliona evra u nabavku nove i revitalizaciju i modernizaciju postojeće opreme. Nove investicije  su pored povećanja obima proizvodnje omogućile i poboljšanje kvaliteta proizvoda što je  obezbedilo prepoznatljivost „Sevalovih“ proizvoda na svetskom i evropskom tržištu i povećalo tražnju  od strane tradicionalnih , ali i novih kupaca.

Ninko Tesic 2-Za sve 43 protekle godine rada i postojanja fabrike bilo je i dobrih i loših perioda, ali nikada nismo bili u blokadi žiro računa, a sve svoje obaveze prema državi, bankama, dobavljačima i zaposlenima redovno smo podmirivali. Od 2002. godine kada je fabrika privatizovana, nastaje novi, period intenzivnog rasta i razvoja,- rekao je Tešić i podsetio da je u oktobru te godine, uspešno sprovedenom privatizacijom 70 odsto društvenog kapitala Valjaonice aluminijuma kupio  „Impol“ d.o.o. Slovenska Bistrica i postao većinski vlasnik, dok sa 15 posto osnovnog kapitala raspolaže Akcionarski fond i sa isto toliko kapitala manjinski akcionari. Danas je „Imopl Seval“ ravnopravan član kompanije „Impol“ koja je među pet najuspešnijih izvoznika u Sloveniji, a učešće „Imol Sevala“ u ukupno ostvarenoj proizvodnji u kompaniji „Impol“ je oko 20 procenata.

Ukupno ostvarena proizvodnja u prvih devet meseci ove godine u „Impol Sevalu“ je 46.483 tone što je za 0,9 posto više od plana, a 3,8 više od ostvarenja u istom periodu prošle godine.

-U hladno valjanom programu ostvarena je proizvodnja od 37.538 tona što je za 3,7 posto manja od planirane, ali je za 9,6 procenata veća od proizvodnje ostvarene  u istom periodu prošle godine što govori da ćemo i ovu godinu završiti sa proizvodnjom u hladno valjanom programu oko nivoa instalisanih kapaciteta. Očekujem da to bude i malo više od 50.000 tona. U bojenom programu za devet meseci smo imali proizvodnju 8.021 tonu. Očekujemo da ćemo godinu završiti između 10,5 i 11 hiljada tona bojenog asortimana što je značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i što govori da polako podižemo proizvodnju ovog proizvoda koji je u ovom momentu najprofitabilniji u „Impol Sevalu“,- rekao je između ostalog Tešić i napomenuo da je dobit za prvih devet meseci na nivou plana dok se očekuje da će ona na godišnjem nivou biti nešto veća od planirane.

Impol Seval 3Od ukupno ostvarene proizvodnje „Impol Seval“ godinama izvozi oko 96 posto najviše na tržište Nemačke, Rusije, Italije. Po vrednosti izvoza preduzeće spada u red značajnih, stabilnih i velikih srpskih izvoznika. U prvih devet meseci vrednost izvoza je preko 75 miliona evra.

U „Impol Sevalu“ trenutno radi 653 radnika. Ove godine primljeno je u stalni radni odnos osam novih radnika, dok ih je 18 na stručnom osposobljavanju.

Prosečna neto zarada za prvih devet meseci u „Impol Sevalu“ u ovoj godini je 75.151 dinar bez zarada menadžmenta. Tešić je podsetio da je doneta odluka o novom povećanju cene rada za pet procenata kao i za isplatu svim zaposlenima po 19.000 dinara neto povodom Dana Društva, na ime jubilarne nagrade.

-Sve govori da će ovaj nivo dobiti koji je ostvaren za prvih devet meseci omogućiti da na kraju godine isplatimo poslovnu stimulaciju, jednostavno rečeno, trinaestu platu,- izjavio je Tešić.

Bojan TomanovicBojan Tomanović (28) već četiri godine radi u „Impol Sevalu“ kao tehničar u završnoj kontroli u sektoru kvaliteta.

-Veoma sam zadovoljan svojim poslom, okolinom i ljudima sa kojima radim,- kaže Bojan i smatra da je „Seval“ u Srbiji jedno od vodećih preduzeća u državi.

Zeljko MilicŽeljko Milić (25) šest i po godina radi u „Impol Sevalu“, po zanimanju je rukovaoc u proizvodnji. Zadovoljan je jer radi u izuzetnoj sredini, uslovi rada su dobri i veoma korektni.

-U fabrici se vodi računa o svemu, o zaštiti na radu, preventivi. Moj posao nije težak, ali je veoma odgovoran, zahteva koncentraciju, znanje. Mora da se misli dok se radi,- kaže Željko.

Automobilska i aerospejs industrija

Kompanija „Impol“ je veoma prisutna u automobilskoj industriji, a samim tim i „Seval“ u značajnim evropskim kompanijama kakav je Dajmler, BMW, Mrcedes, ali ukoliko bi se ušlo u proizvodnju limova za karoserije automobila, to bi podrazumevalo nova investiciona ulaganja u proizvodnju. Osim toga „Impol“ bi trebalo da do kraja ove godine dobije standard koji će omogućiti da kompanija postane potencijalni dobavljač i za aerospejs industriju, proizvodnju letilica.

Ostavite odgovor