Pocetna Društvo Odbornici i o Izveštaju Državne revizorske institucije

Odbornici i o Izveštaju Državne revizorske institucije

497
0
Podelite

Na dnevnom redu sednice Gradske skupštine Užica kao poslednja tačka naći se se Informacija o izveštaju Državne revizorske intitucije (DRI) o finansijama i poslovanju Grada Užica za prošlu godinu i predočenih 29 preporuka o otklanjanju nepravilnosti.

To je na početku sednice predložio gradonačelnik Užica Tihomir Petković uz  obrazloženje da je o izveštaju proteklih dana bilo dosta govora u janovsti i da je raspravu tražio jedan deo odbornika.

Tihomir Petkovic 3– Posle Izveštaja sledi odaziv koji gradska uprava treba da dostavi DRI do 5. decembra o ispravci nepravilnosti i ukoliko bude određenih disciplinskih mera, kazni… Mi danas ne možemo rapravljati o Izveštaju, jer nemamo punu informaciju i ne možemo je imati,već ću izneti  predlog da sačekamo sve što sledi,a onda ćemo obavestiti  Skupštinu o celokupnim merama vezanim za izveštaj DRI – rekao je gradonačelnik Petković.

Da podsetimo, hiljaditi Izveštaj DRI predstavljen je javnosti 19. oktobra u Beogradu i Izveštaj revizora pored finansija i poslovanja Grada Užica, odnosi se i na Upravu za infrastrukturu i razvoj, Narodni muzej, Turističku organizaciju Užice i Predškolska ustanova Užice.

Skupstina grada UE 5U rezimeu ključnih nalaza dokumenta koji ima 140 strana i koji je javnosti dostupan na sajtu DRI navodi se između ostalog  da su „preuzete obaveze i izvršena plaćanjau iznosu od 114.467.000 hiljada dinara bez poštovanja propisa prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki (neosnovana primena kvalifikacionog postupka, tehničke specifikacije nisu precizno oddređene, diskriminatorski uslovi) i to kod radova na infrastrukturi i objektima“.

Zatim da su „preuzete obaveze iznad odobrenih aproprijacija u iznosu od 63.393.000“ i da su „bez pravnog osnova zbog pogrešno utvrđenih i primenjenih koeficijenata za obračun  zarada izvršeni rashodi na ime plata, dodataka, naknada i socijalnih doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 29.892.000 dinara“. Revizori su skrenuli pažnju da sportskim organizacijama u blokadi ne može prebacivati budzetski novac za sufinansiranje.

Miodrag Petkovic 2Odbornici Gradske skupštine Užica danas su usvojili drugi rebalans užičkog budzeta od 2 milijarde i 950 miliona dinara koji je za 3 odsto veći u odnosu na prvi rebalans i 7 odsto u odnosu na prvobitno planirani budzet rekao je izvestilac Miodrag Petković, član Gradskog veća za budzet i finansije.

Govoreći o glavnim karakteristikama rebalansa i korekciji pozicija Petković je rekao da su opredeljena veća sredstva u javnu infrastrukturu koja iznose oko 600 miliona užičkog budzeta. On je rekao da su veća sredstva za rekonstrukciju saobraćajnica i izgradnju puteva i ulica, vodovode i kanalizaciju.

Skupstina grada UE 6Opredeljena su veća sredstva za osnovno obrazovanje – škola u Sevojnu „Aleksa Dejović“ i škola „Stari grad“ oko 4,5 miliona dinara, zatim sredstva za vrtić na Beloj Zemlji. Više novca oko 2 miliona dinara opredeljeno je za socijalna davanja i aktivnosti Crvenog krsta. Veća sredstva su opredeljena za razvoj turističkih potencijala Stari grad i javna rasveta Potpećka pećina. Veća sredstva su planirana za kulturu čiji je ukupan budzet oko 200 miliona dinara i odnose se na Gradski kulturni centar, Narodni muzej  i Narodno pozorište za koje je predviđena rekonstrukcija  – naveo je Petković. On je govorio i o projektima koji će se finansirati iz EU-pro fondova naredne godine za koja su već dobijena sredstva: rekonstrukcija Narodnog pozorišta uz učešće grada od 8,9 miliona dok je ceo projekat vredan 27 miliona dinara, kišna kanalizacija Krčagovo 10 miliona sredstava grada, a donacija EU-programa će biti preko 50 miliona dinara. Za projektnu dokumentaciju Starog grada predviđeno je 2,3 muiliona dinara.

Ivan FilipovicŠef odborničke grupe DS-a Ivan Filipović u raspravi o drugom rebalansu rekao je kritikujući vlast da je građanima dosta šminkanja grada, da su ulice u lošem stanju i pitao da li vlast zna šta će biti sa Aerodromom Ponikve i kakva je njegova sudbina. Odbornik Dveri Dragan Babić u komentaru opredljenih 23 miliona dinara za sudske troškove i penale između ostalog i po tužbama za ujede pasa koji su ove godine 9 miliona rekao je da je krajnje vreme da se napravi azil za pse s obzirom na troškove svake godine. Vladan Virijević iz „Zdrave Srbije“ založio se za veća izdvajanja za porodilje i trudnice i ponovnu raspravu o izmeštanju užičke transfuzije.

 

Ostavite odgovor