Pocetna Društvo Malinarima pomoć u besplatnom đubrivu

Malinarima pomoć u besplatnom đubrivu

314
0
Podelite

Užicu je od strane Vlade Srbije odborena bespovratna pomoć u vidu 286 tona azotnog đubriva kao  podršku poljoprivrednicima – malinarima sa područja grada.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić je rekao da prijavljivanje proizvođača po mesnim  kancelarima i u Kancelariji za poljoprivredu  počinje u ponedeljak 22. oktobra i da će trajati do petka 26. oktobra, odnosno cele naredne nedelje.

On je pojasnio da se dostavlja  zahtev za dodelu pomoći, dokaz o aktivnom statusu domaćinstva i potvrda o biljnoj strukturi na osnovu čega će se i utvrđivati površina pod malinom.

-Maksimalno je moguća raspodela po 500 kilograma po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, odnosno do jednog hektara i količina đubriva će se smanjivati proporcionalno površini, odnosno ukoliko se radi o površini od 20 ari količina je 100 kilograma  – rekao je Nešić.

Podršku distribuciji  pružiće Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice čija predsednica Skupštine Slađana Stanković “pozdravlja dodelu besplatnog đubriva, ali da s obzirom na činjenicu koliko je novca malinarima uzeto u protekle dve godine iz dzepova ona i ne znači mnogo”.

-U svakom slučaju pomoć će dobro doći malinarima jer su pretrpeli štete u protekle dve godine u proizvodnji i ceni  i značiće im poprilično – rekla je Stanković  je pozvala  proizvođače da se prijave, podelu shvate ozbiljno i odrade posao u vidu dostavljanja spiskova.

Užice gaji malinu na 600 hektara. Vrednost dodeljenog  đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport koji pada na teret grada je oko million dinara. Užice je jedan od 25 gradova koji je dobio pomoć Ministarstva poljoprivrede za malinare shodno upućenom  zahtevu.

Ostavite odgovor