Pocetna Kultura Moj otac je živeo za Užice

Moj otac je živeo za Užice

600
0
Podelite

U Gradskoj kući otvorena je izložba Istorijskog arhiva Užice Slobodan Penezić „Mleko i krv“ autora Željka Markovića koja je nastala uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izložba je nastala iz dokumenata i lične arhive Slovodana Penezića Krcuna koje je porodica poklonila užičkom Arhivu i upriličena je povodom Dana grada Užica 9. oktobra.

Krcun Srdja Penezic-Moj otac je živeo za Užice. Za Užice u kome se rodio  i mada je živeo u Beogradu uvek je putovao kada god je mogao u Užice. I na kraju je poginuo na putu za Užice – rekao je u emotivnom obraćanju na svečanosti otvaranja Krcunov sin Srđa Penezić koji kako kaže nije očekivao toliko interesovanje janvosti za ličnost njegovog oca s obzirom na protok vremena.  Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture Dejan Maslenić koji je rekao da Krcun nema samo značajno mesto u istoriji Užica već i Srbije i Jugoslavije i komunističkog pokreta širih razmera i posebno istakao motiv koji svako treba da ima kad je u pitanju predaja arhivske  građe  lokalnoj zajednici iz koje neko potiče.  Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da postoje ljudi koji su svojim uverenjima i činjenjima ostavili duboke tragove u istoriji Užica i dodao da je jedan od takvih bio i Užičanin Slobodan Penezić, srpski i jugoslovenski političar, narodni heroj i predsednik Izvršnog veća Srbije od 1962. do tragične pogibije 6. novembra 1964. godine.   Temperamentan, emotivan, ponekad plah, odan revoluciji i otadzbini, zgrožen stvaranjem “crvene buržoazije” živeći sa porodicom u malom stanu, tako je užički gradonačelnik opisao Krcuna i istakao njegovu ulogu u stvaranju sevojničkog giganta kome su bile tesne granice bivše zemlje.

Krcun 2-Zahvaljujući Krcunovoj istrajnosti i spremnosti da se založi za svoj rodni kraj u Sevojnu je izgrađena Valjaonica bakra koja je postavila temelje savremenog Užica i omogućila mu da od kasabe postane moderan grad koji je u mnogo čemu bio prvi u tadašnjoj Jugoslaviji – rekao je Petković i podsetio na reči Krcunovih savremenika da je izgovorio čuvenu rečenicu „Ili ćemo dobiti kombinat, ili ponovo idemo u šumu“ i tako zapretio onima koji su Valjaonicu videli na drugom  mestu.

Krcun 3Istoričar Željko Marković, autor izložbe  podsetio je da postavka nastala iz Krcunove baštine i da mu je kao ličnost bio interesantan još dok je radio na knjizi „Carigradski memento“ koja govori o gradnji užičkog trga, jer je kroz celokupnu arhivsku građu provejavalo njegovo ime.

Krcun 4-To me je podstaklo da dođem do građe koja govori o njemu i svedoči o njegovom radu- rekao je Marković i ovom prilikom  zahvalio Srđi Peneziću što je prepoznao Istorijski arhiv kao ustanovu od poverenja za čuvanje arhivske građe svoga oca. Izložba je dobila naziv „Mleko i krv“ po priči iz  jednog  Krcunovog spisa koji je nastao na početku Drugog svetskog rata kada je tokom bombardovanja Beograda 6. aprila na Slaviji video potresan prizor poginule mlekarice i pomešano mleko i krv.  Izložbu iz Krcunovog ličnog fonda Užičani mogu videti u Istorijskom arhivu u naredne tri nedelje.

 

Krcun 3-Iznenadjen sam da postoji još interes za mog oca. Očekivao sam da ću predati kutije Arhivu i da će te stvari nastaviti da žive u njemu intrigirajući istoričare. Nisam mislio da će nastati  izložba i knjiga, ali mi je drago da se sve to desilo – reči su Srđe Penezića koji je bio dečak koji je išao četvrti razred osnovne kada je Krcun poginuo.. Svoj život posle skupštinske sale izložba nastavlja da živi u užičkom Arhivu tri nedelje, a kasnije se seli u Beograd i Banja Luku. Na 41 panou izloženi su brojni dokumenti koji svedoče o Krcunovom životu i vremenu u kome je živeo obavljajući najvažnije funkcije u zemlji.

Ostavite odgovor