Pocetna Društvo Stručni skup lekara “Užički dani”

Stručni skup lekara “Užički dani”

356
0
Podelite

Srpsko lekarsko društvo – Podružnica Užice organizovala je dvodnevne 49.”Užičke dane”pod pokroviteljstvom grada Užica. Užička podružnica jedna je odnajvećih u Srbiji sa akreditovanim simpozijumima iz hirurgije. Ove godine obeležava se i 165 godina Opšte bolnice Užice i 30 godina od izgradnje novog hirurškog bloka koji je jedan od najsavremenijih u našoj zemlji.

Biljana Tomic-Prvi “Užički dani” održani su 1969.godine i velika je čast i izazov nastaviti tradiciju kolega ove podružnice. Prvi simpozijum na ovom stručnom skupu posvećen je endoskopiji u savremenoj medicini, a drugi kardiohirurgiji na sekundarnom nivou-istakla je dr Biljana Tomić, predsednica Srpskog lekarskog društva-Podružnice Užice.

Ona je dodala da poseban značaj ima praćenje svetskih standarda i upoznavanje metoda rada što potvrđuje učešće eminentnihpredavača iz ovih oblasti.

Direktor Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović istakao je aktuelnost tema jer su laparoskopska hirurgija debelog creva i kardiohirurgija novine koje se rade u užičkoj bolnici.

Milos Bozovic 1-Mali broj ustanova u Srbiji radi te opreracije, tačnije Užice je četvrti grad u kome se rade kardiohirurške intervencije i do sada je urađeno preko 110 operacija. A zahavaljujući Ministarstvu zdravlja odobrena su sredstva za nabavku laproskopskog stuba ciljano za ovu vrstu hirurgije koju već nekoliko meseci samostalno obavljaju naši hirurzi -rekao je dr Božović.

Od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja dobijena su i posebna sredstva za izvođenje ovih operativnih zahvata.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković govoreći o značaju održavanja ovog skupa istakao je da ljudski životi ima najveću vrednost, a lekarima je stručna i moralna obaveza da čine sve što je moguće da ih spašavaju.

Tihomir Petkovic 2-To je razlog zašto mi u njima često vidimo spasitelje i zbog toga iskreno poštujemo ovu profesiju. Zato je Gradska uprava domaćin ovog skupa koji je važan deo u okviru proslave Dana grada- poručio je Petković.

Dr Nedeljko Radović, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva podsetio je da društvo je osnovano 1872.godine sa ciljem kontinuirane edukacije.Srpsko lekarsko društvo okuplja 27 500 registrovanih lekara i stomatologa i funkcioniše u 70 podružnica i isto toliko sekcija.

Nedeljko Radulovic-”Užički dani” predstavljaju vrlo značajan sastanak ne samo za region nego i mnogo šire. Srpsko lekarsko društvo akredituje oko 500 sastanaka godišnje jer i to predstavlja veliki doprinos unapređenju zdravstvene zaštite našeg naroda-zaključio je dr Radović.

Prof.dr Miljko Ristić istakao je značaj užičkog stručnog skupa navodeći da se odabrane teme odnose na veoma važne sisteme kod čoveka.

-Nisu ove teme slučajno izabrane jer je poznato da je ovde kardiohirurgija krenula pre četiri godine uz mnogo teškoća, a bilo je čak i otpora, ali sa puno entuzijazma. Užički lekari su pokazali neviđenu želju da se kardiohirurgija razvija i to je sada zaživelo i tome više niko ne može stati na put. Do sada je urađeno 140 operacija sa veoma malim brojem komplikacija i niskom smrtnošću. Sve to svedoči o kvalitetu rada u kardiohirurgiji i ti rezultati treba da se cene-precizirao je prof.dr Ristić.

Miljko RisticIzabrane teme po njegovim rečima su izraz težnje koja postoji nekoliko godina da Užice postane univerzitetski centar. Za to se sve više stiču objektivni uslovi i to bi bila velika stvar za ovaj grad.

-Kardiohirurgijom Užice može samo da se ponosi ovom granom medicine jer je čak i ispred Kragujevca koji je klinički centar. Iz toga se vidi da lekari koji rade ovaj posao su stvarno kvalitetni i zaslužili su da se još jedan korak napravi, a to je univerzitetski centar u ovom gradu- zaključio je prof.dr Ristić.

Svi radovi predavača sa stručnog skupa lekara obrađeni su i objavljeni u Zborniku radova.

Ostavite odgovor