Pocetna Društvo Petković: Za Užice kao lepše mesto za život 

Petković: Za Užice kao lepše mesto za život 

1112
1
Podelite

U razgovoru za „Vesti“ povodom Dana grada 9. oktobra gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da Užice zaslužuje lepši izgled i da će lokalna vlast nastaviti sa promenama temelja saobraćajne infrastrukture. Grad se sprema i da obeleži značajan datum iz svoje istorije Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i stogodišnjicu završetka Velikog rata kada će biti otkriven spomenik „Velika Srbija“ na kružnom toku.  

-Ponosan sam na dve stvari. Prva je ta da smo počeli da menjamo temelje saobraćajne infrastrukture grada kroz izgradnju velikog kružnog toka, malog kod javne garaže koji će biti urađen do kraja godine i onog kod Muzeja koji pripremamo za 2019. Naravno da je to samo početak, a bili su brojni stručnjaci koji su nas ubeđivali da to ne može. Evo mi pokazujemo i dokazujemo da može. Druga stvar je ta da smo nakon dužeg niza godina počeli da ulepšavamo naš grad na način da kada kroz njega šetamo, kada nekoga u njega dovedemo ili kada o njemu razmišljamo budemo na njega ponosni. Bile su polemike i oko Sklavkovog platoa pa pogledajte sada koliko je lep. Uradili smo trotoar u Bloku C kakav Užice zaslužuje. Iduće godine nastavljamo ka Trgu. Radićemo i Mali park. Radimo fasade najlepših užičkih zgrada, radićemo na ulepšavanju užičkih mostova (prvi će biti onaj na Međaju a onda most Kralja Aleksandra – možda oba u narednoj godini), ulepšaćemo Trg. Sve ovo što radimo radimo sa najboljim arhitektama Srbije. Profesor Vladimir Lojanica je stavio svoj potpis na većinu ovih stvari.  Svi oni kritičari neka izađu sa svojim predlozima a ne da se bave zamenama teza tipa ”bolje da ste popunili rupe nego što radite trgove”. Ja kažem da bi se onda bavili samo popunjavanjem rupa u Užice zaslužuje mnogo više od toga. Biću najsrećniji čovek na svetu kada odem sa ove funkcije i sa ponosom prošetam kroz naš grad i vidim sve ono što smo uradili. Tako je i sa spomenikom na kružnom toku koji će biti monumentalan i kojim će se Užičani na pravi način odužiti prema onom periodu svoje istorije o kome mi imamo svi isti stav –  a stav je da su to jedne od najsvetlijih stranica naše istorije.

Pored odgovora na pitanje šta je od projekata urađeno u godini između obeležavanja dva Dana grada Petković govori i o prelasku na vodonabdevanje sa Vrutaka i da li će lokalna samouprava upututi zahtev  nadležnima za prestanak rada minicentrale ispod vrutačke akumulacije.    

-Svi se nadamo da će ovaj najvažniji i najskuplji projekat u poslednjih nekoliko decenija uspešno biti realizovan do kraja godine. Svi se nadamo da će nakon završetka radova i probnog rada tokom naredne godine Užičani piti vodu sa Đetinje. Verujem da će to tako i biti. Kada pričamo o radu mini hidrocentrala ali i onih drugih poput one ”Pod gradom” građani moraju da znaju da su nama ruke poprilično vezane da je najveći deo nadležnosti na republičkom nivou i mi tu ne možemo mnogo toga da promenimo.

Koje su najveće zamerke gradonačelnika Užica na rad javnih i komunalnih preduzeća u proteklom periodu? Čija vrednoća zaslužuje njegovu pohvalu i molimo Vas za komentar visine cena komunalnih usluga koje građani plaćaju preko SON-a s obzirom na njihov kvalitet?

-Ako sam u nekom polju najmanje zadovoljan ostvarenim onda je to rad javnih preduzeća i ustanova. To ne znači da oni ne rade dobro već znači da bi mogli mnogo bolje da rade. Naša javna preduzeća posluju stabilno, redovno izmiruju svoje obaveze i pouzdan su partner u razvojnoj politici grada. Ipak kvalitet usluga bi morao biti unapređen, rad efikasniji i profesionalniji i na tome ću posebno insistirati u narednom periodu. Dosta očekujem i od „Sistema 48“ koji uvodimo i koji će biti odličan indikator efikasnosti rada javnih službi. Cene komunalnih usluga su u nivou republičkog proseka i to je činjenica.

Čestitajući sugrađanima Dan grada gradonačelnik Užica kaže da uprkos turbulentnim vremenima u kojima se živi želi da im prenese  poruku optimizma i da će Užice završetkom ovih ključnih kapitalnih projekata o kojima govori u razgovoru za „Vesti“ biti poželjno mesto za život.

-Ja sam svoj život i život svoje dece vezao za Užice. Budite sigurni da sve što radim, radim sa željom da Vaša deca i deca Vaše dece svoju budućnost vežu upravo za Užice. Naše lepo Užice – kaže gradonačelnik Petković.

1 komentar

  1. E,baš ti je lepo mesto za život:kulja kancerogeni dim iz kotlarnice Zlatibor i truje decu,a voda iz Vrutaka koja uskoro stiže sa bakterijama,a buka ko u ludnici,pametni su se već odselili odavde koliko je dobro!

Ostavite odgovor