Pocetna Ekonomija Kako održati vitalnost kompanije

Kako održati vitalnost kompanije

645
0
Podelite

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga održan je sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu na temu “Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“. Ovo je aktivnost koja se sprovodi  u okviru realizacije druge faze programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji Privredna komora Srbije realizuje zajedno sa Ministarstvom pravde, Ministarstvom privrede, Međunarodnom finansijskm korporacijom – članicom Grupe Svetske banke, a uz podršku Vlade Švajcarske.

RPK parlament 2Na skupu u Komori prof. dr Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije govorio je o tome kako da preduzeće ostane vitalno, zdravo, kako da izbegne probleme, kako da ne dođe u situaciju da sprovodi medijaciju, restrukturiranje ili da ide u stečaj.

-Da preduzeće ne bi došlo u bilo koju od ovih situacija, menadžeri moraju biti projektivni i da dobro donose poslovne odluke, moraju da prate simptome krize i da blagovremeno reaguju. Ako se čak kriza i desi, to nije kraj, neuspeh preduzeća. Istorija mnogih privrednih subjekata govori da posle krize neka preduzeća postaju još jača, ali je neophodno upravljati krizom i pravilno donositi odluke da bi se uzroci otklonili,- izjavio je prof. dr Dejan Erić

Dejan Eric– Mnoge zamke proističu iz neadekvatnog upravljanja finansijskim sredstvima, događa se preinvestiranje ili se ne vodi računa da se obezbedi dovoljan nivo neto obrtnog fonda, obrtnih sredstava koji kasnije vodi ka nelikvidnošću koja opet vodi novim problemima i onda morate da preduzimate određene mere, kao što je stečaj, reorganizacija,- kaže Erić i naglašava da je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Po rečima prof. Erića u Srbiji je skoro oko 40.000 preduzeća koja su blokadi koja ozbiljan simptom da u preduzeću nešto nije kako treba.

Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, podsetila je da je na kraju prošle godine od ukupno oko 15.000 privrednih društava u Zlatiborskom okrugu, 60 ih je bilo u stečajnom postupku, a oko 300 u postupku likvidacije.

Ana Lapcevic-Privredna komora Srbije je po svojoj određenoj metodologiji targetirala još oko 40 kompanija koje pokazuju prve znake oslabljene vitalnosti. Naš plan je da  kako članove Parlamenta, tako i ostale zainteresovane privrednike upoznamo sa tim kako što pre da uoče znake opadanja vitalnosti svojih kompanija i da što pre preduzmu mere kojima će na najoptimalniji način rešiti te probleme,- rekla je Ana Lapčević.

Sastanku u RPK Užice prisustvovao je i gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je izjavio da se Užičani ponose svojim uspešnim privrednicima.

Tihomir Petkovic 1-Užička privreda je u mnogo čemu iznad srpskog proseka. Ono što nas takođe, čini srećnim, jeste to što Gradska uprava ima izuzetnu saradnju sa privrednicima,- izjavio je između ostalog Petković i naveo primer zajedničkog posla koji je uspešno realizovala Gradska uprava i RPK Užice, a to je rekonstrukcija krova zgrade u kojoj su smešteni. Ukupna vrednost ovih radova je preko devet miliona dinara od kojih je Privredna komora Srbije uložila nešto više od šest miliona, a ostatak Grad Užice.

-Gradska uprava daje punu podršku ovom Projektu, jer podržava sve ono što je dobro za užičku privredu, što će je učiniti uspešnom, makar kao što je to bilo do sada. Ovaj projekat koji Privredna komora Srbije realizuje sigurno će pomoći užičkoj privredi,- rekao je Petković.

Ostavite odgovor