Pocetna Društvo Hrana je važna i na viljušci i u polju

Hrana je važna i na viljušci i u polju

512
0
Podelite

Ambasada Švedske organizovala je na Zlatiboru dvodnevnu konferenciju ”Hrana sutrašnjice – Zlatibor” u saradnji sa Švedskim institutom, opštinom Čajetina, Regionalnom razvojnom agencijom „Zlatibor“ kao i lokalnim organizacijama i preduzetnicima Zlatiborskog okruga. Ovaj skup bio je posvećen promociji i umrežavanju u okviru projekta „Hrana sutrašnjice“. Razgovarano je o održivim lokalnim sistemima hrane i o tome zašto je hrana važna kako na viljušci tako i u polju. Srbija ima dobru hranu poput Švedske, ali je potrebno da sačuva čistu vodu, čist vazduh, da upravlja otpadom, jednostavno, da očuva zdravu životnu sredinu, čulo se na skupu.

Hrana Zlatibor 2Švedska godinama sarađuje sa Srbijom i želi da nastavi tu saradnju, pre svega u oblasti proizvodnje hrane jer je u Srbiji prehrambena industrija, proizvodnja hrane vrlo bitna za lokalnu privredu. Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin, rekao je da Švedska iz Srbije uvozi velike količine maline, ali je naveo i jedan od izuzetnih primera značajnog švedskog investiranja u srpsku industriju, u gornjomilanovački „Tetra Pak“.

„Imamo poslovni potencijal koji treba još razvijati. Ova tema je važna jer za proizvodnju zdrave hrane treba imati čistu životnu sredinu, a i Švedska i Evropska unija žele da i u Srbiji, bude čisto kao i u ostalim zemljama“, napomenuo je ambasador Jan Lundin.

Jan Lundin„Razgovarali smo sa predstavnicima sedam opština Zlatiborskog okruga i čuli koji su njihovi problemi i izazovi u ekologiji i proizvodnji hrane i ideje o tome kako možemo sarađivati u narednom periodu“, kaže Lundin.

Švedska već sarađuje sa 17 opština u Srbiji u oblastima reciklaže i upravljanja otpadom, u prečišćavanju otpadnih voda. Među ovim lokalnim samoupravama je i grad Užice gde Švedska vlada ulaže, pre svega, u rad i razvoj regionalne deponije „Duboko“. Ambasador Jan Lundin je najavio razgovore o mogućnostima dalje saradnje sa JKP „Duboko“, jer, kako je rekao, cilj je da se spreče negativni uticaji deponije na kvalitet vode bez koje nema razvoja poljoprivrede.

„Vidimo veliki potencijal za saradnju sa Srbijom i u narednom periodu. Srbija je bogom dana vrlo plodna zemlja i ovde se dobro jede,- rekao je ambasador Švedske. A po njegovim rečima, „hranom koju jedemo menjamo svet“. To šta jedemo je globalno pitanje, jer utiče na sve sadašnje i buduće generacije, međutim, hranu treba posmatrati i u lokalnom kontekstu, jer se ona proizvodi na lokalnom nivou.“

Birgita TenanderBirgita Tenander, menadžerka projekta „Hrana sutrašnjice“ iz Švedskog instituta, izjavila je da je hrana veoma važna i zato je bitno kako se proizvodi i kako se konzumira. Ovaj projekat okuplja preduzetnike koji se bave proizvodnjom hrane na području Balkana.

„Ukoliko želite da se hranite zdravo, da živite zdravim životom, onda morate i da doprinesete da se očuva životna sredina“, naglasila je Brigita Tenander i istakla da se svi preduzetnici, bez obzira gde žive i rade, u Švedskoj, Srbiji, BiH, suočavaju sa istim izazovima.

U ime domaćina skupa, učesnicima se obratio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. On se ovom prilikom, između ostalog, zahvalio švedskoj vladi, ambasadi u Beogradu, agenciji SIDA za sve napore koje su učinili i pružili pomoć u odnošenju čvrstog otpada, prečišćavanju otpadnih voda i zaštiti životne sredine.

Milan Stamatovic 3„U oblasti očuvanja životne sredine Opština Čajetina je pozitivna iskustva skandinavskih zemalja, pre svega, Švedske i Norveške, koristila, prepisala i potpuno primenila. Sada, posle deset godina, ubiramo plodove ovog rada. Čajetina danas nema nijednu divlju deponiju na svojoj teritoriji. Sada radimo na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i nadam se da ćemo u narednoj godini uspeti da na području Zlatibora potpuno rešimo otpadne vode“, rekao je Stamatović.

Na konferenciji su govorili o svojim sikustvima i preduzetnici iz Srbije, dok je nekoliko proizvođača iz zlatiborskih sela izložilo svoje proizvode, med, sir, ajvar.

Ostavite odgovor