Pocetna Ekonomija Saradnja sa Egiptom

Saradnja sa Egiptom

1007
0
Podelite

U Regionalnoj privredno komori Užice održan je okrugli sto na kojem su učestvovali ambasador Egipta sa saradnicima, kao i predstavnici 12 kompanija iz Zlatiborskog okruga. Sastanku su prisustvovali privrednici koji se bave preradom drveta i proizvodnjom nameštaja, preradom voća i mesa, kao i iz oblasti velnes turizma. Oni su imali priliku da se predstave i da postave sagovornicima konkretna pitanja u vezi poslovanja sa Egiptom.

U svom obraćanju, ambasador Amr Aldžovaili buduću saradnju vidi kroz učešće naših kompanija na sajmovima u Egiptu, posete kompanija iz Egipta sajamskim manifestacijama na području Zlatiborskog okruga i razmenu delegacija koje bi razmotrile konkretne investicione projekte obe strane. Posebno je značajno učešće naših kompanija iz oblasti turizma na skupu sa Guvernerom oblasti Crvenog mora koji će se sredinom oktobra održati u Beogradu kada će biti predstavljena ponuda Hurgade i potrebe ove oblasti za investicijama i razmenom praktičnih znanja.

RPK sastanak 2Dr Ajman Ali Osman, opunomoćenik ministra trgovine je predstavio istorijat privredne saradnje dve zemlje i privredu Egipta danas. Posebno je istakao mogućnost korišćenja usluga slobodne zone u okviru Sujeckog kanala, čime bi domaće kompanije koje izvoze na tržišta koja koriste ovaj plovni put mogle da ostvare značajne uštede. Pozvao je kompanije koje se bave preradom drveta, koje je vrlo tražena sirovina u Egiptu, kao i proizvođače nameštaja da posete Damijetu, grad u kojem je sedište klastera proizvođača nameštaja. Takođe je upoznao prisutne sa Asocijacijom koja okuplja proizvođače jagoda i grožđa, sa kojom naši prerađivači i izvoznici voća mogu da uspostave saradnju Kad je u pitanju izvoz prerađevina od mesa, naglasio je da je preduslov posedovanje Halal sertifikata, posle čega se ulazi u odgovarajuću proceduru o čemu se na zahtev mogu dobiti preciznije informacije.

Posle predstavljanja turističkog potencijala Zlatiborskog okruga, istaknuto je da se saradnja u ovoj oblasti može značajno unaprediti dolaskom većeg broja gostiju iz Egipta, uz uslov da se uspostave direktne avionske linije-pre svega na liniji Beograd-Kairo i da se pojednostavi vizni režim. Sa zadovoljstvom je prihvaćen predlog da se za delegaciju egipatskih turističkih agencija i medija, u saradnji sa TO Srbije, organizuje obilazak naših najznačajnijih turističkih destinacija, među kojima je veliki broj upravo na području Zlatiborskog okruga.

Na sastanku je zaključeno da treba što pre krenuti sa realizacijom predloženih ideja kroz posebne sastanke zainteresovanih grupacija.

Ostavite odgovor