Pocetna Društvo Sajam rakije u Šljivovici

Sajam rakije u Šljivovici

1238
0
Podelite

U Šljivovici se sutra održava 11. Sajam rakije, dok je  na Kraljevom trgu  danas degustacija rakija kao najava sajma.

U dva dana, 29. i 30. septembra, ljubitelji domaće rakije moći će da degustiraju najbolje rakije, uživaju u kulturno zabavnom programu i mnoštvu drugih dešavanja. U subotu će na Kraljevom trgu biti izložene najbolje rakije prošlogodišnjih pobednika, spremne za degustaciju i podsetnik šta se očekuje i od ovogodišnjih proizvođača ovog pića.

„Glavni dan je nedelja, 30. septembar. U 11 časova planirano je, u Šljivovici, zagrevanje uz rakiju, a svečano otvaranje Sajma planirano je za 13 časova potpaljivanjem kazana za pečenje rakije uz šljivovačku zdravicu i kulturno-umetnički program. Treba pomenuti samo potpaljivanje kazana koje će se odvijati na tradicionalni način proizvodnje rakije na kazanu takozvanom čučavac. U 14 časova po programu već imamo takmičenje zlatiborskih čauša, zdravičara, degustacija i ocenjivanje najbolje pite savijače, slatkog, pekmeza, suvih šljiva i ostalih proizvoda od voća. U 17 časova predviđeno je proglašenje pobednika ovogodišnjeg sajma domaće rakije“, najavio je Miljko Radišić iz PD „Zlatiborski eko agrar“ .

Rakija

Ocenjivanje rakije vršiće odabrani stručnjaci. Na čelu tročlane komisije je Ivan Urošević. Nakon proglašenja pobednika 11. rakijade takođe će biti izabrani i vlasnici najlepšeg dvorišta i najuređenijeg voćnjaka, najlepše seoske narodne nošnje, proglasiće se najlepša čobanica, najbolji zdravičar i čauš, najbolja pita savijača, kao i rakija po oceni publike. Od 18 časova predviđen je koncert narodne muzike .

I ove godine šljivovačka rakijada će se održati pod pokroviteljstvom opštine Čajetina a u organizaciji Sportskog centra Čajetina,TO Zlatibor,Zlatiborskog eko agrara i Mesne zajednice Šljivovica.

Ostavite odgovor