Pocetna Kultura Izložba Slobodan Penezić Krcun “Mleko i krv” 

Izložba Slobodan Penezić Krcun “Mleko i krv” 

1073
0
Podelite

Povodom Dana grada 9. oktobra u Istorijskom arhivu Užice biće otvorena izložba Slobodan Penezić Krcun “Mleko i krv” autora Željka Markovića. Izložba  predstavlja fond Slobodana Penezića i na slikovit način govori o Krcunu i o vremenu u kome je živeo i radio.  Građa će biti predstavljena na 41-om izložbenom panou. Izložba je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i grada Užica.

Marković objašnjava da je izložba nazvana“Mleko i krv” po citatu iz Krcunovog autobiografskog spisa u kome govori o 6. aprilu i bombardovanju Beograda 1941. godine i jednom stravičnom prizoru sa Slavije kada je video  poginulu mlekaricu i prosuto mleko pomešano sa krvlju.

krcun zeljko markovic-Koliko god istoriografija posmatrala Krcuna kao kontraverznu ličnost u osnovi je bio jedna emotivna ličnost. Zahvaljujući projektu koji smo realizovali sa kompanijom “Novosti” od 1. oktobra  u prodaji će se naći i publikacija “Pisma bez kurira” koja sadrži prepisku između Krcuna i njegove supruge Grozdane Belić  – navodi Marković uz napomenu da će izložbu o Krcunu užičkog Arhiva imati priliku da vide i u Beogradu i Banjaluci, odnosno u Republici Srpskoj  kao i većim centrima u Srbiji.

Porodica Slobodana Penezića  prošle godine u martu predala je Arhivu Krcunovu zaostavštinu koja po svim elementima koje sadrži  ispunjava sve kriterijume za formiranje ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna i to je prema rečima našeg sagovornika najznačajniji lični fond koji trenutno čuvaju.

istorijski arhiv krcun

Slobodan Penezić je obavljao najodgovornije funkcije u bivšoj Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Između ostalog bio je i predsednik Izvršnog veća Srbije i na funkciji predsednika srpske vlade nalazio se u godini kada je poginuo 6. novembra 1964. godine u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca.

Ostavite odgovor