Pocetna Društvo Srednjoškolci i studenti u trci za najbolju inovaciju

Srednjoškolci i studenti u trci za najbolju inovaciju

1388
0
Podelite

Takmičenje za najbolju srednjoškolsku inovaciuju odvijaće se u narednoj, odnosno u školskoj 2018/2019. godini. To je nova kategorija nacionalnog takmičenja za tehnološku inovaciju koje se održava od 2005. godine

Od ove godine u okviru takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji kao državni projekat, otvorena je posebna kategorija „srednjoškolske inovacije“ koja je namenjena svim srednjim školama čiji učenici imaju ideju da naprave neki novi proizvod ili uslugu, izjavio je u Užicu prof. dr Dragan Povrenović sa Tehnološko metalurškog fakulteta u Beogradu, koordinator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji od početka njegovog održavanja od 2005. godine.

Takmičenje za najbolju srednjoškolsku inovaciuju odvijaće se u narednoj, odnosno u školskoj 2018/2019. godini.

Ovim povodom, u Užicu je održan skup kojem su prisustvovali prof. dr Povrenović, Momir Milovanović direktor JKP Deponija „Duboko“, Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ predstavnici srednjih škola sa područja Zlatiborskog okruga i Visoko poslovno tehničke škole Užice.

inovacije 1

-Segment srednjoškolske i studentske inovacije u proteklih 14 godina koliko se sprovodi takmičenje, nije bio dovoljno razvijen. Mnoštvo prijava, njihov broj tokom jedne godine kreće se preko 100, pokazalo je da nam srednjoškolci i studenti u manjoj meri učestvuju na takmičenju. Zato smo želeli da posebno otvorimo kategorije za srednjoškolce i za studente. Uz razumevanje resornog Ministarstva nauke dobili smo mogućnost da to započenemo ove godine, u školskoj 2018/2019. godini i koji će imati priliku da pokažu da li su inovativni,- istakao je prof. dr Povrenović podsećajući još jednom na značaj inovacija koje su osnov razvoja društva i bez kojih nema napretka.

inovacije 2-Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju na inovativan način, da se podsete da bi trebalo, pre svega, voleti svoju zemlju i u njoj stvarati, ne misliti samo da se ode u inostranstvo. Upravo kroz pružanje šanse da mogu na kreativan način da razmišljaju, a kada uđu u naš sistem da budu i obučavani duži period, da steknu dovoljno znanja i da na kraju shvate da imaju lep alat u rukama. Želimo da podstaknemo mlade ljude da shvate da ako uključe svoj mozak, svoje ideje, invencije, mogu da kreiraju svoju budućnost. Organizacioni tim ovog nacionalnog takmičenja spreman je da tim ljudima pomogne da na najbolji mogući način nauče sve što je potrebno. Mnogi koji su počeli sa nama i ostaju i dalje u kontaktu sa nama. Na ovaj način smo napravili malu inovativnu vojsku koja sarađuje i stvara zavidne rezultate koji se najbolje vide u činjenici da je na jedan uložen dinar u organizaciju ovog takmičenja, a na osnovu profita firmi koje su stvorene i rade, dobijeno preko 90 dinara – rekao je prof. dr Povrenović koji je podsetio da je takmičenje za najbolju inovaciju i počelo kada je pre 16 godina za studente organizovano pilot takmičenje za najbolju inovaciju.

Sve potrebne informacije o prijavljivanju za takmičenje, zainteresovani timovi mogu saznati na sajtovima www.inovacija.org i office@inovacija.org.

inovacije

Takmičenje se odvija u zajedničkoj organizaciji resornih ministarstava nauke Srbije i Republike Srpske, a koje realizuje Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije i Privredna komora Republike Srpske, Stalna konferencija gradova i opština i mediji.

Ostavite odgovor