Pocetna Ekonomija Ljajić: Spremni smo da finansiramo projekat Starog grada (FOTO)

Ljajić: Spremni smo da finansiramo projekat Starog grada (FOTO)

2595
0
Podelite

Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je da užički Stari grad predstavlja ogroman turistički resurs ne samo Užica koji bi trebalo staviti u funkciju čime bi grad postao prepoznatljiva turistička destinacija.

stari grad projekat 12 -Srednjovekovna užička tvrdjava sa planiranim sadržajima bila bi  jedinstvena turistička atrakcija ne samo u  ovom kraju već i čitavoj zemlji – rekao je Ljajić obilazeći Stari grad i iskazao spremnost ministarstva da pomogne finansiranje projekta koji predviđa gradnju mosta preko Đetinje, restorana, starog dubrovačkog puta i drugih sadržaja. Ministar je dodao da ukoliko projekat bude spreman do kraja godine početkom iduće mogao bi biti odboren i započeta realizacija. Ministar je naveo i istraživanje o ustiscima stranih gostiju koji posećuju Srbiju.

-Čak 40 odsto kaže da su impresionirani kulturnim nasleđem Srbije, 22 odsto gostoprimstvom, a 21 odsto gastronomijom. Moramo ići u susret zahtevima i potrebama savremenih turista – kaže Ljajić  koga je gradonačelnik Petković upoznao sa idejnim resenjima u vezi Starog grada i potencijala koje nosi za razvoj turizma.

stari grad projekat 9

-Od  početka uređenja tvrđave uočili smo da je sve više stranaca u poseti ovom lokalitetu. Naša ideja je izgradnja visećeg mosta preko Đetinje, izgradnja restorana u staklu, dubrovački stari drum koji je prolazio pored zidima Starog grada… Most bio bio najveća atrakcija i mogućnost privatnom sektoru za ulaganje kao i restoran. Procena ulaganja je oko 600.000 evra – rekao je gradonačelnik Petković koji je upoznao ministra Ljajića sa idejama o sadržajima koji će omogućiti veću turističku posetu užičkoj tvrdjavi koja je  u postupku konzervacije.

stari grad projekat 8Podrška Ministarstva turizma projektima grada Užica u proteklom periodu iznosila je 500.000 evra. Za infrastrukturu Potpećke pećine odobreno je 5 miliona dinara i radovi uskoro počinju.

stari grad projekat 2-Moramo da privučemo veći broj inostranih gostiju. U prvih sedam meseci ove godine svega 17 odsto ostvarenih noćenja su strani gosti, to je malo i mi želimo   da menjamo taj odnos tako sto ćemo sa kvalitetnom turističkom ponudom privlačiti što više gostiju ne samo iz regiona već i Zapadne Evrope i sveta – rekao je ministar trgovine i turizma koji je danas obišao lokalitet užičkog Starog grada.


Ostavite odgovor