Pocetna Društvo Počela obuka u okviru prekograničnog projekta    

Počela obuka u okviru prekograničnog projekta    

818
0
Podelite

U Užicu je počela obuka subjekata i jedinica civilne zaštite koje će biti uključene u borbu protiv poplava u okviru projekta „Uspostavljanje sistema odbrane u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“.  U projektu  koji je započet 1. oktobra prošle godine finansiran sredstvima  Evropska unije sa 900.000 evra učestvuju grad Užice i opštine Bajina Bašta i Višegrad. Zoran Militarov, zadužen za obuku u okviru projeta kaže da je prvi od šest segmenata obuke namenjen poverenicima koji će na nivou lokalnih samouprava i regija biti zaduženi za odbranu od poplava, zaštitu i spasavanje.

odbrana od poplava 2-Cilj obuka je povećanje bezbednosti stanovništva na području obuhvaćenom zaštitom od poplava u Mokroj Gorai (Užice), reka Rača (Bajina Bašta) i Rzav  (Višegrad). „Plan upotrebe snaga“ je dokument koji će nastati posle realizacije ovog dela projekta i omogućiti saradnju lokalnih samouprava na navedenom terenu koji je sklon bujicama  – rekao je Militarov uz napomenu da je jedan od ciljeva projekta i dostizanje preventivnog i blagovremeno preduzimanje neophodnih mera kako do polave ne bi došlo. Menadžer projekta Aleksandar Tasić navodi da će projekat trajati do 1. oktobra 2019. godine. Realizacija je planirana u dve komponente – infrastrukturno uređenje korita reka Kamišine u Mokroj Gori, Rzava u Višegradu i reke Rače u Bajinoj Bašti, a drugi deo je obuka koja će se sprovoditi u naredna tri-četiri meseca. Prema Tasiću veći iznos projekta namenjen je infrastrukturi i uređenju korita reka. Nabavljena je oprema posle javnih nabavki za jedinice civilen zaštite i sproveden najveći deo projektnih aktivnosti.

-U junu mesecu iduće godine u Mokroj Gori biće održana zajednička pokazna vežba sa tri organizovane i obučene jedinice iz lokalnih samouprava–partnera na projektu – dodaje Tasić.

odbrana od poplava

Srećko Gavrilović iz civilne i protivpožarne zaštite opštine Višegrad  kaže da je projekat od velikog značaja za ovu opštinu zato što reka Rzav pravi probleme izlivanjem iz korita.

-U fazi je izrada obalno-utvrdnog zida na ušću Rzava u Drinu i proces nabavke materijalno-tehničkih sredstava jedinice za spasavanje od poplava i obuku – dodaje Gavrilović. Goran Đunisijević iz Opštinske uprave Bajina Bašta kaže da je Rača pravila velike probleme ovoj lokalnoj samoupravi i da će zahvaljujući projektu regulisati korito i uliv Rače u Drinu. Na taj način će zaštiti privredne i stambene objekte, eroziju zemljišta, jer je do sada rađena samo sanacija posle elementoranih nepogoda, a sada se radi i o preventivnim merama.

Ostavite odgovor