Pocetna Ekonomija Sastanak komunalnih preduzeća Zlatiborskog okruga

Sastanak komunalnih preduzeća Zlatiborskog okruga

517
0
Podelite

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženje za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije održali su sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata komunalne delatnosti užičkog regiona zajednoi sa predstavnicima gradskih i opštinskih uprava nadležnih za ovu delatnost.

Na  sastanku JKP Regiona  razgovaralo se o najčešćim i najznačajnijim problemima sa kojima se privredni subjekti susreću u toku obavljanja poslovanja. Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalnu delatnost PKS  prisutne je upoznao sa stanjem u komunalnoj delatnosti na području Republike Srbije i novinama u zakonskoj regulativi koja uredjuje ovu privrednu delatnost.

RPK 2Predstavnici stručne službe RPK Užice izneli su osnovne probleme i inicijative koje su pokrenula preduzeća u prethodnom periodu. Predstavnici JKP podržali su sve pokrenute inicijative i izneli najznačajnije probleme sa kojima se trenutno susreću. Jedan od najznačajnijih problema je zapošljavanje nedostajućih kadrova u uslovima važenja Uredbe o zabrani zapošljavanja bez pibavljanja saglasnosti Ministarstva. Broj radnika od 2013. se kontinuirano smanjuje a većini JKP se poveravaju nove i proširuju stare delatnosti. Sa postojećim brojem zaposlenih na samoj su granici izdržljivosti kada je u pitanju obavljanje delatnosti i odražavanje  potrebnog nivoa komunalne usluge. Veliki broj privrednih subjekata ima potrebu za zapošljavanjem radnika specifičnih zanimanja-tehnologa, vodoinstalatera, radnika za održavanje javne čistoće, mehaničara.

Drugi veliki problem su istakla regionalna preduzeća, koja imaju veliki broj osnivača i čije poslovanje zbog tog nije do kraja regulisano zakonima o JKP i JP. Zbog postojanja velikog broja osnivača, umanjuje se efikasnost obavljanja delatnosti zbog obimnog i dugog procesa administriranja. Na sastanku su istaknuti i drugi problemi koji se odnose na delatnost upravljanja otpadom i priključivanje četiri JKP u sistem deponije Duboko, nedovoljno utvrdjene granice vlasništva i odgovornosti posebno u sektoru vodosnabdevanja u pojedinim opštinama, veliki problemi i nedovoljna uredjenost u oblasti zoo higijene, nepostojanje strategije kojom bi bila obezbedjena zamena postojeće komunalne infrastrukture, nedovoljno uključenost osnivča u stvaranje minimalnih uslova za kvalitetno odvijanje komunalnih delatnosti.

Na sastanku je dogovoreno da se na osnovu iznetih problema, sačini lista inicijativa koje je potrebno pokrenuti  poštujući prioritete. Problemi pojedinačnih preduzeća koji se putem inicijativa ne mogu rešiti potrebno je rešavati na druge načine. Sekretar Udruženja, Dalibor Joknić najavio je posetu regionalnim preduzećima kako bi se što pre otklonile postojeći zastoji i prepreke i omogućio njihov efikasniji rad.

Ostavite odgovor