Pocetna Društvo Sportski turizam u ekspanziji

Sportski turizam u ekspanziji

834
0
Podelite

Zlatibor se poslednjih godina sve više opredeljuje za razvoj sportskog turizma pa je sve više gostiju koji na ovu planinsku lepoticu dolaze na sportske pripreme, sportske igre, rekreaciju …

Zlatibor ima idealne uslove za razvoj sportskog turizma i sportske medicine, uključujući i vrhunsku klimu, reljef, planine, zdravu hranu, razvijene službe fizikalne medicine, lekare specijaliste, saradnju sa sportskim klubovima i sportistima, kvalitetne sportske terene za pripreme i mogućnost smeštaja velikog broja sportskih ekipa u izuzetno opremljenim i komfornim ugostiteljskim objektima.

Milan Stamatovic 1Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina ističe da su za ekspanziju razvoja sportskog turizma na Zlatiboru najzaslužniji vrhunski sportisti, koji su kao svoje „utočište“ izabrali ovu destinaciju:

“Prvenstveno mislim na Dragana Kićanovića, Miroslava Pecarskog, Radomira Antića, Marina Maljković, Dejan Stanković … Oni su ovde boravili i sportske potencijale preneli svojim prijateljima i sportistima. Oni su umeli to da prepoznaju, pa sada veliki broj sportista na Zlatiboru ima svoje objekte, apartmane, često dolaze ovamo i zadovoljni su. Zato je sve više nacionalnih selekcija i poznatih klubova iz zemlje i inostranstva koji dolaze na pripreme. Većina njih je odavde odlazila i osvajala svoja nacionalna prvenstva, evropska ili svetska odličja, tako da takvu reklamu retko ko danas ima i može njome da se pohvali.”

Zlatibor tereni 4Opština Čajetina ulaže ogromna sredstva u razvoj sportske infrastrukture.

“Radimo stadione, ušli smo u otkup sportske hale koja je bila u stečaju i ovih dana treba da završimo i tu investiciju. Rekonstruišemo i sportsku halu u Čajetini. Moram da kažem da mi je žao što Ministarstvo prosvete ne prepoznaje ove potencijale, tako da već sedam, osam godina stoji izgradnja sprotske hale na Zlatiboru, pored osnovne škole. Opština je dodelila plac, ali iz nama nepoznatih razloga Ministarstvo prosvete odlaže završetak ovog projekta. Vidimo da rade po Srbiji, ali evo naš objekat je ozidan, ukrovljen, potrebno je još desetak miliona dinara da se hala završi i stavi u funkciju.”

Zlatibor tereni 2Stamatović ističe da će u narednom periodu uložiti još više sredstava u razvoj sportske infrastrukture.

“Imamo investitore koji su zainteresovani i za ulaganje u sportsku infrastrukturu ali i prateće sadržaje pa ćemo veoma brzo na Zlatiboru imati i svetski priznatu sportsku akademiju, određujemo lokaciju za to, polako pripremamo sve, ali ne želim unapred da pričam o kome se radi. Biće to još jedan korak ka razvoju sportskog i zdravstvenog turizma, što nama i jeste cilj. Idemo u tom pravcu, čekamo i gondolu oko koje imamo ogromnih problema sa državom, ali i ona se pravi zbog razvoja sportskog i zdravstvenog turizma. Radna verzija ovog projekata podrazumeva pravljenje zlatnog grada, gde će biti zastupljeni sportski sadržaji za pripreme sportskih ekipa, za škole sporta, planirana je i izgradnja još jedne sportske hale, zdravstveni centar, hoteli visoke kategorije… Mi smo odavno našu lokalnu samoupravu preorjentisali na tržišne principe a ne na birokratski sistem.”

Zlatibor tereni 1Što se tiče sadržaja za zimske pripreme sportista i tu se pripremaju novine.

“Radimo na tome da u okviru Dino-parka napravimo staze za nordijske discipline za rekreativce, tako da će u samom centru Zlatibora imati i te sadržaje. Modernizovaćemo i skijališta na Obudojevici. Činimo sve da unapredimo sportski turizam i da što više sportista i ekipa, ne samo iz zemlje već i inostranstva, dolazi na Zlatibor. Ponekad osećam gorčinu jer dok mi radimo vidimo da tamo neki koji su bliski vlasti dobijaju sredstva iz budžeta, a mi ovde sve stičemo svojim radom. Raduje me jer će dugoročno sve ovo biti vrednovano, imaće smisla jer će i tada neko ubirati rezultate ovog rada, a ja se nadam da će to biti naši građani i turisti. To je naš posao, a da mi pravimo sami sebe neke spomenike, politički nikad to nije bilo kroz istoriju pametno i nikad održivo!”

“Na žalost ne možemo da utičemo na Skijališta Srbije. Ne prepoznaju potencijale i sa malim ulaganjima imaju ogroman profit na Zlatiboru. Kad bi imali još staza i razvili i neke dodatne zimske sadržaje, na Torniku bi imali pravi zimski sportski centar”, kaže Stamatović.

Ostavite odgovor