Pocetna Društvo Nije ugrožen završetak Fabrike vode u roku

Nije ugrožen završetak Fabrike vode u roku

355
0
Podelite

Radovi na Fabrici vode na Cerovica brdu odvijaju se uz neznatno kašnjenje od sedam do deset dana  ali neće ugroziti krajnji rok za završetak objekta koji je najavljen za 3. decembar ove godine.

Fabrika vode Zeljko BabicTo je danas rekao gradjevinski inženjer  Željko Babić koji sprovodi  nadzor druge faze gradnje. On kaže da je do sada urađeno 60 odsto objekta u kome će se voda preradjivati aktivnim ugljem. Urađeno je betoniranje raspodelnih kanala i pregradnih zidova, sanirani rezervoari, peščani filteri, laminarni filteri i stari odvodni kanali koji su bili u lošem stanju i koji su napravili problem prilikom iskopa.

Fabrika vode PecinarMiladin Pećinar koji obavlja nadzor za tehnološki deo gradnje fabrike na Cerovića brdu objašnjava da je u ovoj fazi gradnje predviđeno postavljanje filtera sa aktivnim ugljem i da je u pitanju najsavremenija tehnologija koja se koristi za prečišćavanje vode.

„Očekujemo  da će voda sa akumulacije Vrutci posle tretmana aktivnim ugljem biti odgovarajućeg kvaliteta“, kaže Pećinar i navodi da je pomenuta tehnologija primenjena na fabric vode u Novom Sadu, beogradskom “Makišu”, Kruševcu i Kopaoniku.

Fabrika vode RadibratovicTehnički direktor “Jedinstva” Zoran Radibratović navodi da je tokom prve faze gradnje fabrike bilo nepredviđenih aktivnosti i osiguranja otkopne jame za gauf filtere (aktivni ugalj), ali se radovi odvijaju u skladu sa planiranom dimanikom uz korekcije da bi se operativni problem prevazišli.

„Za sada nema priče o produžetku roka gradnje“, tvrdi Radibratović u ime izvođača i opisujući objekat kaže da on ima 500-600 kvadrata i sastoji od osam filterskih polja u kojima će biti smešten aktivni ugalj. Prerada vode aktivnim ugljem je pored  ozonizacije koja je uvedena u prvoj fazi gradnje fabrike vode je tehnološki proces koji će omogućiti korišćenje vode sa Vrutaka sa kojih je prekinuto vodosnabdevanje zbog pojave algi (cijanobakterija).

Fabrika vode 2Vrednost radova u drugoj fazi je 310 miliona dinara, dok je prva faza gradnje sa odeljenjima flokulacije i ozonizacije koštala oko 4 miliona evra. Povratak vodosnabdevanja Užica sa akumulacije Vrutci ranije je najavljen početkom naredne godine.

Ostavite odgovor