Pocetna Kultura Slikar raskošnog dara i veštog zanata

Slikar raskošnog dara i veštog zanata

641
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu u oba izložbena prostora, otvorena je retrospektivna izložba užičkog slikara Slobodana Stanića Džingija. Izložbu čini oko 90 radova, ulja na platnu, pastela i crteža koji su nastali od 1985. do 2018. godine. Inače, u ovom periodu Džingi je, kako sam kaže, uradio preko 900 radova.

Brojnu publiku je pozdravio i izložbu otvorio mr Obrad Jovanović koji je za Slobodana Stanića Džingija jednom prilikom napisao da je slikar „raskošnog dara i veštog zanata“

Dzingi izlozba 4“Drago mi je što vas sve vidim i da možemo da pozdravimo Slobodana Stanića DŽingija, čestitog čoveka, jednog iskrenog sjajnog slikara koji već skoro četiri decenije brani čast ovog grada, brani lepotu i uzvišenost zanata koji se zove slikarstvo”, počeo je svoje obraćanje Jovanović. On je istakao da Džingijevo slikarstvo poseduje sve kvalitete koje zahteva likovna umetnost.

“Jasan, precizan crtež, sigurna ruka, dobra stilizacija”, naglasio je Jovanović i podsetio da je Džingi odlučio da postane slobodan umetnik u momentu kada je imao sigurnu i dobru platu u Valjaonici bakra i aluminijuma.

Dzingi izlozba 2“Večeras možemo da vidimo šta je to monaški intimizam u duši jednog umetnika. Svi smo svedoci da je uspeo”, rekao je Jovanović koji smatra da bi izložbu trebalo da vide i ljubitelji slikarstva ne samo u drugim gradovima u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire, jer ima šta da se vidi i da se ceni.

“Shvatanje svetlosti, sama interpretacija teme. Šta je to tema u ovoj umetnosti? Humanost, izgradnja čoveka, ličnosti, a samim tim i izgradnja publike”, istakao je Jovanović.

Dzingi izlozba 5Slobodan Stanić Džingi kaže da je tokom svih godina stvaranja želeo da što bolje i kvalitetnije iskaže sebe, da uradi dobar crtež, dobru sliku. To mu je cilj i u budućnosti. Misli da još mnogo toga može da kaže.

“Od kada znam za sebe bio sam svestan svog talenta i svih ovih godina osećam potrebu da slikam i crtam, nekada i po cenu teškoća u svojoj egzistenciji. Biti umetnik nije baš lako. Istina je da od umetnosti uspevam da živim već dugo godina, ali je to velika borba”, kaže Džingi.

Od detinjstva do današnjih dana, najveći deo svog vremena provodi na selu i nije ni džudo što je opčinjen ljudima koji u tim sredinama žive, pa je njihove karaktere prenosio i prenosi na svoja platna, kroz crtež, pastel, ulje na platnu.

Dzingi izlozba 3“Veliki sam zaljubljenik u svoju zemlju, u Srbiju. Slikajući seljake, prikazujem i Srbiju, a promene u svetlosti, načinu rada, boji, sve je to vezano i za moje emocije. Kako godine prolaze postajem stariji i zreliji pa motiv koji sam slikao pre mnogo godina, sada želim da iskažem na drugačiji način. To se događa spontano, nema usiljenosti, jednostavno, to je moja potreba. Sve to donosi promene u mom slikarstvu, a biće ih i dalje. Menjam se ja, pa i moji radovi”, kaže Džingi i napominje da su svi likovi na njegovim platnima autentični, ti ljudi postoje i pojedini su nastali na licu mesta, neki po skicama ili na osnovu fotografija koje je lično fotografisao.

“Volim Srbiju, optimista sam, ali mi je žao što se u mojoj zemlji ne živi bolje, što prave vrednosti ne dolaze do izražaja. Sve ovo govorim i kroz pojedine moje likove, tako da deo slika ima i političku poruku”, kaže Džingi.

Ostavite odgovor