Pocetna Kultura Sećanje na Solunski front u Beloj crkvi u Karanu

Sećanje na Solunski front u Beloj crkvi u Karanu

754
0
Podelite

Udruženje „Župa Lužnica“ tradicionalno će obeležiti Veliku gospojinu, 28. avgusta, ispred Bele crkve u Karanu kod Užica, a ovogodišnji program je posvećen stogodišnjici proboja Solunskog fronta.

Bela crkva Karan programProgram, koji je posvećen negovanju kolektivnog pamćenja na istorijske trenutke Srbije,  kroz podsećanja na sprsku vojsku u Prvom svetskom ratu i na veliki jubilej, počeće u 19 časova večernjom službom u Beloj crkvi, jednoj od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika kulture u užičkom kraju, koju je u 14.veku podigao župan Petar Brajan iz dinastije Nemanjića.

Uslediće predstavljanje knjige „Memoari Sima S. Popovića, znamenitog Užičanina iz Lužničke doline, koju je štampao Istorijski arhiv Užice, biće otvorena  prigodna izložba koju je pripremila ta ustanova, a nastupiće Crkveno varoški hor „Sveti Sava“ iz Lučana.

Bela crkva Karan 3Predrag Milivojević, predsednik udruženja „Župa Lužnica“, objasnio je da „Lužnička dolina na taj način skromno doprinosi očuvanju tradicije, negovanju sećanja na znamenite sugrađane, dela i postignuća predaka koji su svojim životima ispisali istoriju Srbije“.

Osim tog udruženja, organizatori programa su Crkvena opština Karan i Gradski kulturni centar Užice.

Ostavite odgovor