Pocetna Kultura Ženska pitanja kroz objektiv

Ženska pitanja kroz objektiv

152
0
Podelite

Premijernim prikazivanjem filmova u Kulturnom centru Beograda večeras će biti završen je 13. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ i 8. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc“.  Petnaest učesnika, studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže, podeljeni u tri ekipe, od 11. do 18.avgusta boravili su u Užicu,Čačku i Ivanjici, gde su snimali dokumentarce na temu Ženska pitanja.  Po završetku snimanja učesnici su se okupili u Požegi gde su filmove montirali.

Ekipa predvođena rediteljkom iz Španije, Inmom de Rajes, snimala je dokumentarac na užičkoj pijaci, prateći Anicu, ženu koja deleći štand sa drugim ženama, pronalazi novi dom i izlaz iz svakodnevice. Snimatelj filma je Bendžamin Garaj iz Argentine, montažerka Maha Musa je iz Palestine, dok je organizatorka Milica Jokić.

“Iskustvo sa kampa je fenomenalno zato što imam priliku da kroz stvaranje dokumentarca, zajedno sa kolegama, učimo o različitim kulturama i upoznajem nove ljude”, kaže Egipćanin Ahmed Karem, koji je dizajner zvuka na filmu snimljenom u Užicu.

Glavna junakinja dokumentarca snimljenog u Ivanjci je osamdesetogodišnja Ruža, koja sa snajom svakodnevno provodi vreme u prirodi, u potrazi za divljim kupinama, a nakon naponog dana, uveče, vraćaju se kućnim poslovima.

Interakcija 2018 CacakFilm snimljen u Čačku, posvećen jekako kažu autori jednoj neverovatnoj ženi, Jovanki, koja živi u blizini Čačka. Ona je lovac i veoma vredna žena i majka. Ovo je njen portret, izjavila je Siham, rediteljka filma, koja je oduševljena ljudima u Čačku i Srbiji uopšte.

“Srbija je drugačija od svih zemalja u kojima sam do sada bila i imali smo priliku da je upoznamo na najbolji mogući način, ulazeći direktno u živote ljudi, u njihovim domovima, sa njihovim porodicama”, ističe Ravan, snimateljka filma.

Učesnicima Interakcije se pridružilo i sedamnaest polaznika masterklasa Interdoc sa kojima iskustvo iz režije dokumentarnog filma dele domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević. Filmovi učesnika koji se vraćaju, danas poznatih reditelja, prikazani su tokom pratećeg programa Interscreen.

“Pre pet godina sam bio učesnik Interdoc-a i naučio sam razliku između fikcije i dokumentaristike, što mi je kao reditelju fikcije pomoglo da razmišljam drugačije. Upoznao sam sjajne prijatelje, vraćam se na Interakciju, jer volim Požegu i Srbiju, privilegija je što će moj film biti prikazan”, kaže reditelj Rakan Majasi iz Palestine.

“Selekcija je stroga, od 120 do 150 kandidata koji se svake godine prijave mi izaberemo 15 najboljih. Zaista imamo najkvalitetnije mlade studente i svi oni se vraćaju na Interakciju kada završe akademije“, kaže Dejan Petrović, direktor NFC „Filmart“.

Interakcija 2018 IvanjicaKroz kamp je do sada prošlo 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu „Interdoc“ učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

„Interakcija“ se realizuje u organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica,  producentske kuće Cinnamon Films i uz podršku brojnih prijatelja i partnera.

Ostavite odgovor