Pocetna Društvo Poklon naroda Rusije

Poklon naroda Rusije

363
0
Podelite

Tim ruskih lekara i medicinskog osoblja požeškog Doma zdravlja, predvođeni dr.Viktorom Belinskim, internistom radiologom iz ruskog Ministarstva za vandredne situacije, juče su završili dvonedeljnu humanitarnu misiju u ovoj opštini. Sa specijalnim vozilom, odnosno “Mobilnom klinikom” ruski i domaći lekari obišli su 40 sela i pregledali blizu 700 stanovnika.

Mobilna klinika 2Pokretna klinika omogućuje lekarim sve vrste pregleda, izradu analiza pa čak i manje hirurške intervencije. Vozilo i lekari prvo su stizali u centre mesnih zajednica a potom su krenuli od kuće do kuće u naseljima udaljenim i po 40 kilometara od Požege, kakav je slučaj u Tometinom Polju, Mršeljima, Loretu, Papratištu i Tabanovićima, gde sanitetsko vozilo nije moglo ni da priđe zbog loših puteva. Lekari su nailazili na razne slučajeve pa i na to da meštani nemaju zdravstvene knjižice, a neki su se iskreno požalili da zbog nedostatka prevoza nisu bili kod lekara i po 20 godina.

“Mobilna klinika” i medicinsko osoblje u svim mestima su nailazili na oduševljene meštana. Mnogi nisu ni znali da imaju veliki pritisak, šećernu bolest i druge bolesti, za koje su lekari nalazili rešenja za izlečenje.

Mobilna klinika 1“,Mobilna klinika” ostaće u Požegi na korišćenje, a kako slična misija biće organizovana i u još nekim opštinama Zlatiborskog okruga.

Predajući vozilo na upotrebu u porti crkve u selu Prilipcu, zadovoljan dvonedeljnim učinkom “Ruske humanitarne misije”,  ambasador Aleksandar Čepurin je naglasio da “Mobilna klinika” nije poklon države Rusije već je to poklon ruskih građana, koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u velikoj akciji “Ruska humanitarna misija” koja će biti sprovedena u još nekim krajevima Srbije.

Ostavite odgovor