Pocetna Kultura Počela kolonija keramike u Zlakusi

Počela kolonija keramike u Zlakusi

213
1
Podelite

U užičkom selu Zlakusa otvorena je 23. Međunarodna kolonija umetničke keramike. Ove godine 11 umetnika iz devet zemalja upoznaće se sa tradicionalnom tehnikom pravljenja predmeta od gline, koji se u ovom selu neguje više od 400 godina.

Umetnici su iz Austrije, Slovenije, Španije, Velike Britanije, Hrvatske, Italije, Egipta, Crne Gore i Srbije.

“Znam dugo za Zlakusu i za grnčariju, tako da mi drago što sam u ovom kraju. Keramika je moja velika ljubav i bavim se više od 15 godina. Očekujem predivno druženje i rad na tradicionalni način”, rekla je Ljubica Lovrenčić iz Zagreba.

Kolonija Zlakusa 3Na koloniju je iz Crne Gore došla i Ruskinja, koja živi u Londonu.

“Malo sam čula od prijatelja i ne znam šta da očekujem, ali sam došla da naučim novu tehniku, jer volim umetničke tradicije”, kaže mlada Ariadne Arendt.

Kolonija Zlakusa 2Da su umetnički predmeti izrađeni u Zlakusi poznati širom sveta, potvrdio je Muhamad Saudi, koji je došao iz Egipta.

“Upoznao sam se sa ovom tradicinalnom tehnikom preko interneta, znam kako se radi na točku, ali ću tek ovde da učim praktično”, kaže Saudi koji je došao da svoj rad upotpunim zlakuškim tehnikama.

Ove godine kao i prethodne kolonija je organizova u domaćinstvu Gorana Savića iz Zlakuse.

“Ovo je bio zanat na izumiranju, pa je zadnjih 15-tak godina više ljudi, među kojima su i mladi uključilo se u izradu predmeta, čemu je svakako doprinelo održavanje kolonije. Svi će oni probati rad na ovaj naš stari način uz svoje dodatke, ali prevashodno će naučiti da rade na ručnom točku i način zidanja kako mi radimo”, objasnio je grnčar Goran Savić.

Kolonija Zlakusa 4Sofija Bunardžić, idejni tvorac ove kolonije, zahvaljujući kojoj je u ovom selu ponovo oživeo stari grnčarski zanat, kaže da su koloniju i ove godine podržali grad Užice i Ministarstvo kulture i informisanja.

“Do sada je kroz koloniju prošlo 340 umetnika iz 33 zemlje, a nastalo je preko hiljadu eksponata koji se nalaze u Potpećkoj pećini, u mom ateljeu i streljani Gradskog kulturnog centra i čekaju svoj stalni izložbeni prostor. Ja sam optimista i nakon 23 godine mislim da je interes grada da shvati koju vrednost ima u toj kolekciji. Ja sam dobijala ponude od drugih gradova da ustupim radove, ali smatram da to mora da bude u gradu Užicu koji od prvog dana podržava koloniju”, navela autorka projekta „Keramika Zlakusa“ Sofija Bunardžić.

Za zamenika gradonačelnika Nemanju Nešić Međunarodna kolonija keramike u Zlakusi je događaj koji Srbiju i Grad Užice stavlja na značajno mesto na svetskoj umetničkoj mapi, a razvoj ove manifestacije će biti pritisak na gradsku vlast da jednog dana dobijemo muzej keramike.

“Osim ideje, želje i namere umetnika da se u tom pravcu krene, nemamo konkretne rezultate. Ali, to je više stvar dobre organizacije i obezbedjivanja budžeta, nego nekog dugoročnog vremenskog perioda”, kaže Nešić.

Kolonija u Zlakusi traje do 18. avgusta, a učesnici će posle demonstracije izrade  grnčarije praviti svoje eksponate. Dan pre zatvaranja na otvorenoj vatri će se peći prvi njihovi radovi, a u novembru će biti otvorena izložba u Gradskoj galeriji Užice.

1 komentar

Ostavite odgovor