Pocetna Kultura Da se ne zaborave stari zanati

Da se ne zaborave stari zanati

505
0
Podelite

U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu u subotu 4. avgusta organizovan je osmi Vašar starih zanata i zanimanja sa ciljem promovisanja majstora rukotvorina, njihovih umeća i isticanja vrednosti znanja koja se generacijama prenose i opstaju do danas.

– Danas je sve manje zanata i upravo zbog toga mi u muzeju želimo da očuvamo kako umeća, tako da podstaknemo majstore da i dalje rade, da pokušamo da privučemo mlade da se i oni bave starim zanatima. Još jedan vid zaštite je prikupljanje, proučavanje, čuvanje i arhiva građe. Takođe, za očuvanje je bitno upis u nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe, kao i nominacija i upis na Uneskovu reprezentativnu listu čovečanstva, kaže Snežana Tomić, kustos muzeja.

Stari zanati 8Učesnici vašara su uglavnom zanatlije iz okruženja, ove godine nešto manje.

Vida Zmonjić iz Kruščice kod Arilja pravi liciderska srca, a prodaje i ukrase od rvenarije.

– Ide prodaja još. Ranije je bilo bolje, a sad ide pretežno za ukrase. Ovakvi vidovi promocije dosta znače, jer automatski skače i prodaja, kaže Vida.

Stari zanati 5Marko Janjić iz Tripkove je mladi proizvođač tradicionalnih agrarnih proizvoda.

– Bavimo se proizvodnjom već deset godina koju je moj otac započeo. Proizvodi su bazirani na voću, džemovi, slatko, sokovi, rakija i med. Kupci su uglavnom etno sela i turistički prodajni objekti, kao i prodavnice zdrave hrane. Naši kupci su i stranci, kao i domaći gosti koji se često vraćaju i redovno konzumiraju naše proizvode. Mladi su malo okrenuti ovakvoj proizvodnji, već bržoj i lakšoj zaradi, kaže Marko.

Stari zanati 1Nada Jović iz Zamatsko-umetčke radionice „Etno stil“ iz Zbojštice kaže da oni proizvode suvenire od drveta, a u njihovoj prodaji mogu se naći predmeti od keramike i stakla.

– U našoj radionici radimo muž i ja. Imam svoj atelje, ali često zajedno radimo da udahnemo život tim predmetima od drveta, keramike i stakla, gde postaju originalni i prepoznatljivi. Mi imamo tri sina, ali mladi  nisu zainteresovani za ovaj posao, tako da je za sada sve na nama. Najčešći kupci su stranci ili naši ljudi koji putuju u inostranstvo. Ovo su pravi suveniri za sve. Naše oslikane tronoške su letele na sve kontinente, pohvalila se Nada.

Pored domaćih, ima dosta stranih posetilaca kojima je posebno zanimljivo da susretnu sa rukotvorinama, zanatima koji predstavljaju identitet Srbije.


Ostavite odgovor