Pocetna Društvo Otkriven spomen park žrtvama NATO bombardovanja

Otkriven spomen park žrtvama NATO bombardovanja

315
0
Podelite

Kako bi se sačuvala uspomena na civilne žrtve, koje su poginule tokom NATO bombardovanja, 8. aprila 1999. godine, Milanka Savića, Radoja Marjanovića i Nedeljka Uroševića, na Torniku je otkriven spomen park,

„Naša dužnost je da ih sećamo, ne samo godinu dana, ne samo 8. aprila, ne samo 1. avgusta, već kada god smo u mogućnosti. Treba uvek da se sećamo naših boraca koji su svoje živote položili za otadžbinu“, rekao je jerej Jovan Stojković, koji  je služio opelo poginulima.

„Jedini greh nastradalih bio je taj što su u tom trenutku bili tu , što su ostali duže i što su, radujući se životu, slavili rođendan svoga druga. Danas smo se okupili da obeležimo otvaranje spomen parka, sa željom da se ono što se desilo nikada ne zaboravi, da nevine žrtve naših prijtelja, članova porodica, komšija, saradnika na poslu, večno budu upamćene i da ovaj spomen park služi kao opomena svima“, rekao je direktor Specijalne bolnice Čigota Željko Stakić.

Zahvalnice svima koji su pomogli da se izgradi spomen park uručio je Aleksandar Lazović, predsednik Udruženja ratnih veterana opštine Čajetina.

„Postavlja se pitanje zbog čega su ovi ljudi izginuli? Služenjem pomena želi se pokazati žaljenje zbog toga i saosećanje sa bolom svih onih koji su svoje najmilije izgubili u ovom ratu. Kao što smo slavili junake iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, junake iz Prvog i Drugog svetskog rata, tako ćemo slaviti junake koji padoše i poginuše u ovom poslednjem ratu, za našu otadžbinu, za našu Srbiju“, istakao je Lazović.

Spomen park podignut je na inicijativu porodica nastradalih i Udruženja ratnih veterana opštine Čajetina, uz podršku Institut Čigota, JP Srbija šume,  Ski centar Tornik, KJP Zlatibor i Opštine Čajetina.

Ostavite odgovor