Pocetna Kultura Drvo i tradicija – Staro selo Sigrojno proslavilo praznik

Drvo i tradicija – Staro selo Sigrojno proslavilo praznik

468
0
Podelite

Povodom obeležavanja dana muzeja Staro selo Sirogojno i muzejske slave Ognjene Marije, u Dvorani muzeja otvorena je izložba „Drvo u rezovima vremena“ Miloša Kneževića uz  koncert Biljane Krstić i grupe Bistrik ma letnjoj pozornici.

Staro selo koncert 1Sa izgradnjom muzeja na otvorenom počelo se 1980. godine, a u inicijativi su učestvovale Dobrila Smiljanić i Bosa Rosić. Arhitekta Ranko Findrik projektovao je muzej na otvorenom u Sirogojnu, a njegov sestrić Miloš Knežević je autor izložbe drvenih skulptura koja je uveličala dan i slavu Muzeja Staro selo.

Većina od 45 izloženih dela je pravljena u Gostilju, rađena su od 15-ak vrsti drveta, a dobar deo materijala je Knežević našao u ovom kraju. Na njegov rad su uticali i skulptori iz zlatiborskog okruga – Milan Vergović iz Užica i Vladimir Mitrović iz Trnave.

Staro selo Sirogojno„Ništa nije slučajno, ni ovo mesto nije slučajno posebno, više od mesta i više od sela. Ima neke čari, „genius loci“ su to stari Latini zvali, naročitost određenog prostrora. Mnogi u Srbiji su se emotivno vezali za Zlatibor, pa i moja malenkost. Zajedno sa suprugom, već 20-ak godina dolazimo ovde, a inicijacija u izuzetnost ovog mesta potekla je upravo od pomenutog arhitekte Ranka Findrika, mog ujaka. On me prvi uputio na vrednost drveta kao elementa narodne arhitekture, a liku koji potiče sa Slavije i sa betona, jer u mojoj ulici nije bilo nijednog drveta, drvo nije bilo naročito poznato,“  kaže 66-godišnji pravnik i politikolog koji se skulpturama bavi skoro 30 godina.

Staro selo koncert 2Direktorka muzeja Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović kaže da je poslednjih nekoliko godina Muzej pretrpeo velike promene.

„Muzej je bio i u opasnosti da prosto više i ne postoji u smislu da su objekti koji se nalaze u ovom Muzeju doživeli svoju drugu starost i trebalo je raditi na sanaciji krovova i raznim drugim poslovima. Utome su nam pomogle kolege iz republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sve to ne bismo mogli uraditi bez Ministarstva kulture i informisanja.“

Ostavite odgovor