Pocetna Kultura Azil za umetnike

Azil za umetnike

1756
0
Podelite

Ono što bih ja voleo je da imamo stabilniju situaciju što se tiče finansiranja i da zaposlimo nekolicinu brilijantnih umetnika koje ova sredina ima, a koji su bez posla, kaže Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar i predsednik UVUU, govoreći o galeriji „Reflektor“

Udruženje vizuelnih umetnika Užica (UVUU) i galerija „Reflektor“, koju je Udruženje osnovalo, dobitnici su nagrade „Jelena Šantić“ za 2916/2017. godinu. Nagradu, kojom se neguje sećanje na baletsku umetnicu i mirovnu aktivistkinju Jelenu Šantić (1944-2000), dodeljuje istoimeni Fond, u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Udruženje vizuelnih umetnika Užica i galerija „Reflektor“ su nagrađeni u kategoriji organizacija civilnog društva i to za „hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada“. Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar i predsednik UVUU, koje okuplja 55 članova, kaže da je Udruženju cilj stvaranje zdrave platforme, oslonca mladim i talentovanim umetnicima.

aleksandar dimitrijevic reflektor 1

Nagradu “Jelena Šantić” Udruženje vizuelnih umetnika Užica i galerija „Reflektor“ dobili su za hrabar iskorak u stvaranju lokalne umetničke zajednice. Koliko je zaista hrabrosti potrebno za potpunu posvećenost obnovi kulturnog prostora?

Kao deo kulturnog prostora ovog dela Srbije, savremena umetnička scena nije ni postojala, što se ne može reći za savremene umetničke prakse koje su bez scene nevidljive na lokalu. S tim u vezi bih pre to nazvao potrebom nego hrabrošću. Potrebom da se izađe iz mraka i da prilika mladim i talentovanim umetnicima koje ovaj grad ima, a za to je potrebno veliko razumevanje i hrabrost od onih koji nas podržavaju u nameri da to i uradimo. Nagrada Fondacije Jelena Šantić je velika potvrda i pohvala za ono što smo uradili, tako da nam je to još veći vetar u leđa za ono što planiramo da uradimo.

Kako Vam iz ove perspektive izgleda sećanje na ruinirani prostor, koji ste, udruženim snagama pre samo oko godinu i po dana, transformisali u kulturni centar?

Nisam ni sam svestan dok ne pogledam foto-dokumentaciju stanja od pre godinu i po dana. Dosta smo posla uradili, a bitno je napomenuti i da je sve to bio volonterski rad, ne samo članova udruženja već i šire zajednice. Upravo to govori o potrebi za ovakvim prostorom i sadržajima koje nudimo kroz programe.
Uspeli smo za kratko vreme da konstituišemo centar za mlade vizuelne umetnike, azil za umetnike. Prostor gde umetnici realizuju svoje zamisli i ideje uz našu tehničku pomoć, iz tog razloga je ova galerija jedinstvena i razlikuje se od drugih galerija.

aleksandar dimitrijevic reflektor

Da li osećate da je to neodustajanje od kulture celog grada imalo efekta?

Možemo sa ponosom da kažemo da nas je podržao ceo grad. Tu je potrebna hrabrost od strane zajednice, jer je ušla slepo u sve to samo u veri da može nešto dobro da se desi. Kada kažem lokalna zajednica mislim na Grad Užice pre svega, na sve one ljude koji su nam pomogli kroz razna sponzorstva i vreme koje su nam posvetili, a verujte mi da ih je puno. Do sada je na izložbama koje smo organizovali učestvovalo preko 130 umetnika, u julu imamo radionice za naše sugrađane, u avgustu festival savremene umetnosti „Video park“ koji je podržala Erste fondacija i koji traje četiri dana gde predstavljamo 17 umetnika iz cele Evrope, ušli smo u izbor primera dobre prakse koje publikuje Helsinški odbor grada Banja Luke, dobili smo nagradu Fondacije Jelena Šantić, efekat je postao eho koji odzvanja iz dana u dan u sve većim krugovima, širi se.

Šta su kapaciteti ovog društva za “doba obnove” i da li ih imamo dovoljno?

Naravno da ih ima, zato smo i ušli u sve ovo da bi osvetlili te kapacitete. Zato se galerija i zove Reflektor, zato je i osnovano Udruženje vizuelnih umetnika Užice – da bi na jednom mestu objedinilo te kapacitete i kroz sinergiju dalo rezultate.

aleksandar dimitrijevic reflektor 2

Veliku snagu imate u mladim umetnicima. Kako pamtite period svog studiranja, koliko su se okolnosti promenile?

Naravno, mladi ljudi su ono što je potrebno! Okolnosti se menjaju iz dana u dan, u takvom vremenu živimo. Mi samo pravimo zdravu platformu koja treba da bude oslonac i podrška mladim i talentovanim umetnicima kroz povezivanje sa svim činiocima kreativnih industrija koje su osnov za samoodrživost, a imamo dobre pretpostavke da se to desi baš kod nas u Užicu.

Koliko je moguće praviti dugoročne planove za galeriju, koja funkcioniše zahvaljujući projektnom finansiranju?

Ono što je bitno da opstane je Udruženje vizuelnih umetnika Užica, a galerija se nametnula sama po sebi kao vodeći projekat udruženja kroz koji se generiše sva energija i potencijali koje imamo. Sve je moguće dobrim planiranjem.

Kakva su Vaša nadanja i očekivanja od Galerije u narednim godinama?

Moramo da zadržimo što veći broj mladih umetnika u našem gradu, oni su potrebni kao kreativna energija i potencijal koji uopšte do skoro nije bio korišćen. Nije ni bitno gde žive i rade, ali je bitno da kad dođu imaju gde da dođu i daju svoj doprinos razvoju ove ideje. Takođe je bitno da umetnike sa strane privučemo svojom ponudom i kvalitetom, što i radimo kroz razne izložbe i projekte, saradnje itd. Galerija Reflektor postaje mesto susreta ozbiljnih mladih umetnika sa velikim potencijalima i tu će svakako nešto dobro da se desi, bez greške. Ono što bih ja voleo je da imamo stabilniju situaciju što se tiče finansiranja i da zaposlimo nekolicinu brilijantnih umetnika koje ova sredina ima, a koji su bez posla.
aleksandar dimitrijevic reflektor 2Galerija „Reflektor“ otvorena je u avgustu prošle godine, prvom zvaničnom izložbom, pod simboličnim nazivom „Doba obnove“. Galerija je dobila naziv „Reflektor“ jer reflektor osvetljava mrak, što je u ovom slučaju mrak koji zaklanja umetnost, a izložba „Doba obnove“ jer je Udruženje uložilo ogroman trud da devastiran i demoliran prostor u nekadašnjoj kasarni uredi prema potrebama umetnika i za potrebe organizovanja izložbi. Početkom jula ove godine, u „Reflektoru“ je otvorena izložba „Doba obnove 2“ na kojoj je svoje radove predstavilo više od trideset članova UVUU-a.

Ostavite odgovor