Pocetna Kultura Završen “Boljšoj” festival

Završen “Boljšoj” festival

224
0
Podelite

Dodelom nagrada i nastupom svetski poznatih violinista Julijana Rahlina i Romana Simovića večeras je svečano zatvoren šesti festival ruske klasične muzike „Bošljoj“ koji je ove godine prvi put trajao četiri dana.

Tokom festivala mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičili su se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

U mlađoj kategoriji zlatnu matrjošku osvojila je učenica Osnovne muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda Jana Jakovljević, koja svira violinu.

Dobitnica srebrne matrjoške je Sara Čano koja pohađa Muzičku akademiju u Ljubljani, a bronzane Artem Bondar, učenik Dečje umetničke škole „A. M. Kuzmin“ iz ruskog grada Jugra.

Zlatnu matrjošku u starijoj kategoriji osvojila je Elizaveta Karaulova koja studira klavir na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi.

Srebrna je pripala Ivani Damjanov koja studira Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a bronzana Polini Šarovarovoj iz Muzičke škole „V. J. Šebalin“ iz Omska.

Odluku o najboljima doneo je žiri koji su činili predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Publika je na zatvaranju festivala imala priliku da čuje Julijana Rahlina koji je svirao u gudačkom sekstetu oformljenim specijalno za festival „Boljšoj“ koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Tokom nastupa Rahlinu je pukla žica na violini, pa je na nekolilo minuta otišao sa scene da je zameni, a kada se vratio publika ga je podržala aplauzom.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, bio je solista u „Koncertu za violinu i orkestar u De-duru“ Johanesa Bramsa, uz pratnju simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Festival „Boljšoj“ je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, nakon čega je proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom „Dabl Sens“ održao koncert.

Drugog festivalskog dana deo večernjeg programa bio je američki gitarista Geri Lukas koji je svojim muziciranjem oživeo nemu filmsku komediju „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, a publika je imala priliku da čuje i Veliki orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije pod vođstvom violončeliste i umetničkog direktora te škole Dragana Đorđevića.

Treće večeri nastupio je jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev koji je na „Boljšoj“ festival došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Cilj „Boljšoj“ festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Ostavite odgovor