Pocetna Ekonomija Iskustvo i tradicija obavezuju

Iskustvo i tradicija obavezuju

267
0
Podelite

Milenko Ristanović, vlasnik firme „Ristanović“ kojoj je okosnica proizvodnog programa izrada aluminijumske i PVC stolarije, kaže da  je snaga ove moderne fabrike u bogatstvu tradicije duge više od devet decenija i novim saznanjima koja se svakodnevno primenjuju  u proizvodnji

Deoničko društvo sa ograničenom odgovornošću „Ristanović“ 1991. godine formira Milenko Ristanović na temeljima male bravarske radionice koju je 1965. iz Arilja preselio i od tada i vodio njegov otac Staniša.  Kovačku radionicu je osnovao davne 1925. godine Đorđe, Milenkov deda. Tako je već  93. godina kontinuiteta u razvoju jednog zanata koji će  sigurno  biti nastavljen, jer su sada u proizvodnju uključena, osim supruge i oba Milenkova sina, Branko i Marko. Kćerka Jelena završava Prvani fakultet i sama će odlučiti da li će im se pridružiti. Sve što se moglo sačuvati i što je bilo dobro iskustvo kovačke, a kasnije bravarske radionice sačuvano je do današnjih dana. Proizvodni program se razvijao u okvirima koji su definisani na početku, pre devet decenija, a u skladu sa savremenim kretanjima i tendencijama. Majstorstvo je bilo i ostalo suština rada i nekada i sada u modernoj fabrici „Ristanović“.

-Deda kovačnicu nikada nije zatvarao. Radio je i u najtežim vremenima komunizma kada mu je jedno vreme mesečni porez bio kao godišnja plata radnika u Valjaonici. Od četvorice sinova samo je moj otac, koji je završio bravarski zanat, ostao sa njim i nastavio da radi. Ustvari, deda je meni ostavio radionicu  u nasledstvo, ali ja sam se opredelio za rad u društvenom preduzeću. Sačuvao sam njegov alat i poneki proizvod koji je napravio svojim rukama, kao ove makaze koje su i danas dan oštre i seku papir kao prvog dana,- priča Milenko koji se 1986. godine konačo opredelio, napustio preduzeće u kojem je radio i potpuno se posvetio  radionici pa je, računajući i oca Stanišu, bio četvrti radnik. Danas preduzeće ima od 10 do 15 zaposlenih, a proizvodnja se trenutno odvija u dva pogona ukupne proizvodne površine od oko 800 kvadrata. U pripremi je i novi pogon od oko 500 kvadrata u kojem će biti smeštena još jedna savremena proizvodna linija za aluminijumsku stolariju.

Ristanovici 3A kada je radionica preseljena iz Arilja u Užice, Staniša je pravio od gvožđa prozore, konstrukcije, vrata, ograde. Značajan podsticaj i podršku  kao i sve tadašnje zanatske radnje, imao je od zanatske zadruge koje više ne postoje, a udruženja preduzetnika do sada, kako kaže Milenko, nisu dostigla značaj i uticaj koje se zadruge imale na razvoj malih preduzeća i zanatskih radnji.

-U Užicu ima još tih prozora od gvožđa. Pre nekoliko godina menjali smo prozore na bioskopu i jedva ih skinemo. Dođem kući i pričamo kako smo se namučili, a otac mi kaže: „Pa to sam ja pravio“,- priča Milenko.

Gvožđe je još uvek kao sirovina prisutno u proizvodnom programu firme „Ristanović“ koja je sada i jedina u Srbiji koja se bavi proizvodnjom  opreme za staje i farme mada gvožđe  koristi i za proizvodnju ograda kao i ostale konstrukcije standardnog i vanstandardnog oblika.

Među prvima u Srbiji Ristanovići su počeli da se bave izradom i ugradnjom aluminijumskih i PVC vrata i prozora, ali osim toga, značajan deo sadašnjeg proizvodnog programa je i izrada pregradnih zidova sa ispunom od stakla, crne bravarije, roletni, rolo zavesa. Na savremenoj liniji preduzeće izrađuje i obrađuje termoizolaciono staklo svih vrsta i oblika, a realizuje i brojne usluge u građevinarstvu kao što je rezanje i savijanje, plastificiranje metala i varenje aluminijuma. „Ristanović“ dosta ulaže u osavremenjavanje proizvodnje, u radu je linija za proizvodnju aluminijumske stolarije, zatim automatska linija za  PVC, tu je i obradni centar.

-Naše opredeljenje i jeste osavremenjavanje mašinskog parka i praćenje trendova u ovoj vrsti proizvodnje, jer je to način da opstaneš na tržištu. Posedujemo sve potrebne sertifikate za proizvodnju, svake dve godine sprovodimo testiranje prozora i ako uporedimo prozor koji je urađen pre četiri, pet godina i ovaj sad vidi se velika razlika, pre svega, u energetskoj efikasnosti. A mi smo se opredelili da radimo energetski efikasan prozor bez obzira da li je od aluminijuma ili PVC-a. Sve ovo podrazumeva kompletno praćenje celog procesa, od svih ulaznih materijala koji moraju biti top kvalitet, preko proizvodnje do montaže,- kaže Milenkov sin Branko, izvršni direktor preduzeća, diplomirani ekonomista. Proizvodi „Ristanović“ prisutani su ne samo u užičkom kraju, već i u celoj Srbiji, ali i van nje, u Crnoj Gori, ali i u zapadnoevropskim zemljama, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj, Grčkoj. Lepeza njihovih kupaca je veoma široka, od svakog građanina do javnih ustanova i privrednih društava.

-Izvoz drži kontinuitet, mogli bismo da ga povećamo, ali to traži nova ulaganja, veću prisutnost na sajmovima i otvaranje poslovnica u inostranstvu, dobijanje novih sertifikata i atesta koji mnogo koštaju. Za sada je to neizvodljivo,- kaže Branko.

Ristanovici 2Svi materijali koji se koriste u proizvodnji, kao i krajnji proizvodi  atestirani su i sertifikovani. Većinu repromaterijala „Ristanović“ uvozi od najvećih svetskih proizvođača aluminijumskih profila i okova za aluminijumsku i PVC stolariju.

-Prizvodni program je nestandardizovan, a to znači da možemo da proizvedemo vrata i prozore svih dimenzija. Skoro smo uradili klizna vrata za Švedsku koja su bila 10 metara široka. Osvajanje svakog novog  proizvoda izazov je na svoj način i potrebno je vremena da se uhodamo da bismo bili efikasniji u njegovoj  proizvodnji. Na primer, kada smo radili prva automatska vrata za nas je to bio „smak sveta“, a sada ih odradimo za sat,- kaže Branko i dodaje da je preduzeće potpuno  posvećeno kupcu, radi ono što on hoće i želi i uvek će, smatra Branko, imati svoje kupce, bez obzira na sve veću prisutnost jeftinih nekvalitetnih prozora iz uvoza na domaćem tržištu i na hiperprodukciju pojedinih sličnih proizvođača koja uvek dovodi kvalitet u pitanje. Veliki problem za preduzeće je naplata potraživanja od kupaca, fizičkih lica, dok je najsigurnije raditi za javna preduzeća i ustanove koje su u obavezi da plate svoje obaveze u roku od 45 dana.

– Ono što nas čini jedinstvenim, pre svega, jeste iskustvo čime se retko ko može pohvaliti. Mnoga znanja koja primenjujemo u proizvodnji, a na koja retko ko i obraća pažnju,  ne mogu se naučiti iz udžbenika niti na seminarima, ona se jednostavno iskristališu tokom decenijskog praktičnog rada. Međutim, značajno iskustvo  ove firme je i da svaki radnik bude prijavljen, pošteno plaćen i da ima sva prava koja mu pripadaju po zakonu. To je pravilo koje se poštovalo oduvek,- kaže Branko i dodaje:

-Tradicija naše firme  s jedne strane nam znači mnogo, a opet, to je i velika obaveza i odgovornost. Zato se trudimo da u kontinuitetu stičemo nova saznanja, pre svega na seminarima značajnim za našu branšu u Austriji, Nemačkoj, Grčkoj, prisutni smo na sajmovima u zemlji i inostranstvu. Na primer, sajam u Ninbergu ne propuštamo i kada vidite savremene mašine za izradu prozora prvo što pomislite je da o tome možemo samo da sanjamo. Međutim, došlo je vreme da i mi polako ubacujemo takve mašine u naše proizvodne pogone i da radimo brže i kvalitetnije stolariju visoke energetske efikasnosti,- ističe Branko.

-U Evropi su sve traženije velike staklene površine. Takvih zahteva ima i na domaćem tržištu kakvo je na primer Zlatibor,- napominje Branko.

-Najveći problem kod nas je u sivoj ekonomiji. Kada bi svi radili legalno, država bi imala novca da reši sve socijalne probleme i da smanji poreze, a to je svima nama u interesu. Mislim da je aktuelna vlast počela da se bori protiv sive ekonomije što je odmah postalo i vidljivo, samo bi to više trebalo da se oseti i na lokalnom nivou. Osim toga, do pre nekoliko godina nismo mogli da učestvujemo na tenderima i da se borimo za posao. Sada to možemo, mada nas pojedini kriterijumi za učešće na tenderu sputavaju. Na primer, zahtevaju se atesti i sertifikati koji nemaju dodirnih tačaka sa našim proizvodnim programom,- kaže Milenko.

Ostavite odgovor