Pocetna Društvo Sredstava za više od 170 kuća i stanova

Sredstava za više od 170 kuća i stanova

1015
0
Podelite

Objavljena je lista sa imenima vlasnika porodičnih kuća koji će dobiti finansijsku podršku od Grada Užica za mere energetske efikasnosti na kućama u kojima žive

Ove godine užička lokalna samouprava opredelila je 9.700.000 dinara za subvencionisanje mera energetske efikasnosti, kroz konkurs koji su raspisali. Rebalansom budžeta ta sredstva su uvećana za još četiri miliona dinara, a reč je o novcu prikupljenom kroz naplatu takozvane ekološke takse. Ukupno je za konkurs opredeljeno 13.700 dinara

Dunja Djenic“Uskoro počinju predradnje za potpisivanje ugovora, jer naš energetski menadžer obilazi one koji su dobili sredstva na konkursu. Nakon toga od sugrađana kojima su odobrena sredstva očekujemo predračune, nakon čega sledi potpisivanje ugovora, a potom počinju radovi. Na samom kraju biće ocenjivani izvedeni  radovi, a rok za to je 31. oktobar”,  kaže Dunja Đenić, članica Gradskog veća Užica za zaštitu životne sredine.

Za svaku meru koju grad subvencioniše predviđena su određena maksimalna sredstva koja jedan korisnik može da povuče, od 50 odsto vrednosti, a maksimalno do određene vrednosti. Za izolaciju je to do 120.000 dinara, za zamenu stolarije 80.000 dinara, za nabavku kotlova na pelet 85.000, a kotlova na gas 60.000 dinara, bilo da je reč o individualnim stambenim objektima ili zgradama.

“Nakon ovog proširenja budžeta 25 korisnika dobilo je sredstva za zamenu stolarije, 36 za izloaciju na stambenim jedinicama, 16 korisnika za nabavku kotlova na pelet, a 10 korisnika za ugradnju kotlova na gas u zgradama. Odluka je i da svi koji su ostvarili uslove dobiju subvenciju za nabavku kotlova na gas, njih oko 90. Ove godine je inače bilo najveće interesovanje do sada, a najviše sugrađana javilo se za kupovinu kotlova na gas”, kaže Dunja Đenić.

Od 2015. godine Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica raspisuje javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti. Ove godine uz četiri mere, dodata je još jedna mera, ugradnja kotlova na gas u zgradama. Inače, do sada je kroz ovaj konkurs 240 vlasnika porodičnih kuća iskoristilo pomoć Grada.  Lokalna samouprava očekuje da će ovaj konkurs biti nastavljen i narednih godina, jer je interesovanje građana veliko, a zaštita životne sredine i energetska efikasnost u gradu su veoma značajna iz više aspekata.

Ostavite odgovor