Pocetna Sport Imamo čime da se ponosimo

Imamo čime da se ponosimo

175
0
Podelite

Dragiša Kuzmanović se atletikom bavio punih 11 godina, a pre toga uspešno se oprobao u fudbalu i skijanju. Pri završetku Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu počeo je da radi kao atletski trener u AK „Mladost“ i sa svojim takmičarima nizao brojne uspehe. Snežana Kostić je osvojila srebrnu medalju na Eropskom prvenstvu u krosu, tu su i uspesi Mirka Petrovića, zatim Nemanje Kojića državnog rekordera u svim disciplinama na 800 m, 1.500, dve i tri hiljade metara u pionirskoj konkurenciji. Dragišin pulen je i Nemanja Cerovac, učesnik finala Svetskog prvenstva 2010. godine za juniore na 1.500 metara i osvajač srebrne medalje na prvenstvu Evrope 2010 godine na Krosu u Portugaliji. Dobar trenerski rad nije ostao nezapažen pa je od 2009 do 2015. godine Dagiša obavljao funkciju saveznog kapitena atletske reprezentacije Srbije, kao i jedno vreme sportskog direktora atletskog saveza Srbija. Tokom 2016. godine radio je i u tenisu, kao kondicioni trener Jelene Janković koja je u tom periodu najveći deo pripema provela na Zlatiboru i u Užicu. Kuzmanović je pratio Jelenu na turnirima u Dubaiju, Tokiju, Singapuru, Hairabadu i Melburnu. Od pre tri godine je generalni sekretar Sportskog saveza Užice.

Šta se sve nalazi pod okriljem Sportskog saveza?

“Profesionalizam u sportu sve više uzima maha i dostiže vrhunac. To zahteva da se i organizacije koje prate sport i koje ga finansiraju, prilagođavaju novim trendovima. U osnovi Sportskog saveza Užice je da organizuje školska takmičenja na nivou grada i okruga, gde u 11 sportskih disciplina godišnje prođe preko 2. 000 učenika osnovnih i srednjih škola. Ta takmičenja su ujedno i najveća baza za klubove, jer oni na tim takmičenjima bukvalno regrutuju talente. Na Olimpijskim sportskim igrama učenika Republike Srbije ponikla je plejada vrhunskih užičkih sportista među kojima su Olivera Jevtić, Nemanja Vidić, Miroslav Radošević, Vesna Čitaković, Andrija Zlatić, Mikica Vesnić i drugi koji su svom gradu donosili i medalje sa evropskih i svetskih takmičenja kao i Olimpijskih igara. Takođe vodimo računa i o rekreativnim aktivnostima u gradu organizovanjem raznih takmičenja na gradskoj plaži „Leto na Đetinji“, „Sportski dan“ na Gradskom bazenu, jesenje i prolećne kroseve na atletskom stadionu, manifestacije koje se održavaju za Dan grada i takođe vodimo računa o strategiji razvoja sporta. Pored svih ovih stvari vodimo računa i o vrhunskom sportu. Svake godine naši sportisti donesu neku medalju sa važnih međunarodnih takmičenja, tako da brinemo i o vrhunskom sportu kroz stipendiranje vrhunskih sportista kao i pravljenju fondova za finansiranje talentovanih mladih sportista.”

Dragisa Kuzmanovic 4Na koji način funkcionišete?

“Najviše se funkcioniše zahvaljujući gradu. Mogu da istaknem da od kada se nalazim na ovoj poziciji imamo odličnu saradnju sa svim strukturama u gradu, članovima Gradskog veća, gradonačelnikom, JP Veliki park ali i sa drugim javnim preduzećima. Trudimo se da iz godine u godinu povećamo budžet za sport jer on još nije na nivou kojim bi zadovoljio potrebe amaterskog i profesionalnog sporta. Naša želja je da grad Užice bude prepoznatljiv po sportu, da stvorimo sportske brendove, da euforija na stadionima, u sportskim dvoranama i igralištima bude kakva treba da bude i kakva je bila pre više godina. Grad nam maksimalno izlazi u susret, podržavaju nas u svakoj akciji i možemo da budemo zadovoljni. Užice je jedna od retkih sredina gde na tako dobrom nivou funkcionišu grad i Sportski savez. Ništa od ovoga ne bi bilo da nije razumevanja ljudi koji direktno sarađuju. Tu pre svega mislim na direktora Javnog preduzeća Veliki park, Branka Bogićevića. On bezrezervno daje podršku sportistima, njihovim zahtevima, bili oni realni ili ne vezano za termine, za nabavku opreme… Teretana u sportskoj dvorani je jedna od najboljih u gradu koju svi sportisti, članovi užičkih klubova, koriste besplatno. Konstantno se nabavlja nova oprema, a takođe se postepeno nabavljaju i rekviziti za atletsku stazu na stadionu. Napravljeno je bacalište za kuglu, nabavljene sprave za bacanje diska, letvice za skok u vis! Sve je to uradio Veliki park i zahvaljujući tome Užice sada posle dugi niz godina ima kuglaše, bacače koplja, skakače u vis. Oni već donose medalje sa zvaničnih takmičenja, kojih će nadam se biti sve više.“

Dragisa Kuzmanovic 2Koji je trenutno najveći problem?

“Najveći problem, kao i u drugim sredinama, je finansiranje i sredstva koja se opredeljuju za klubove. Trudili smo se da izađemo u susret svim klubovima, za šta je opredeljeno 34,5 miliona dinara. Sredstva smo podelili na više od 60 korisnika. Svesni smo da to nije dovoljno i da budžet treba da se poveća. Samim tim funkcionisanje i rad klubova koji ne naplaćuju članarine bio bi znatno kvalitetniji. Angažovali bi se dobri treneri koji bi radili na svojoj edukaciji. Svi bi bili motivisaniji za rad ukoliko su im obezbeđeni određeni uslovi. “

Atleticari 4Šta uraditi da se to promeni?

“Nama niša ne vredi prvoligaš ili superligaš ako će u sportskoj dvorani biti 200 ili 300 ljudi! Dvorana treba da bude prepuna i da se o tim događajima priča, piše, govori … Automatski to će privući nove sponzore. Eto vam način da se obezbede dodatna sredstva. Ne treba da čekamo, moramo sami da se pokrenemo! I građani u klubovi!”

Ove godine sredstva iz budžeta umesto preko Sportskog saveza, direktno su uplaćivana klubovima. Zašto?

“Najnoviji Zakon o sportu koji se primenjuje godinu dana od usvajanja, predviđa takav način funkcionisanja. Mi smo sve naše pavilnike prilagodili novom Zakonu i apsolutno sve radimo na osnovu njega. Na taj način državne institucije kontrolišu potrošnju sredstava koje su namenski određene klubovima. Prebacivanje budžetskih sredstava klubovima ide isključivo preko Ministarstva finansija Uprave za trezor. Klubovi su otvorili račun u trezoru i sad se direktno sredstva prebacuju na račun kluba bez posredstva Sportskog saveza. Nema tu nikakvih mutnih radnji, niti ih je kada bilo.

Kako ocenjujete Strategiju ravoja sporta u Užicu?

“Strategija je usvojena 2015. godine. Tada smo odredili četiri prioritetna sporta. To su školski sport, rekreativni sport, sport osoba sa invaliditetom, vrhunski sport i posebno sportska infrastruktura. Tome smo još dodali zdravstvenu zaštitu sportista, uključivanje medija u sport kao i kroz sport promovisanje turističkih potencijala Užica. Mislim da smo u potpunosti ispoštovali sve prioritete, evo recimo taj rekreativni sport još jednom da napomenem da imamo brojne akcije kroz manifestaciju Leto na Đetinji, zatim uključivanje osoba sa invaliditetom, prilagođavanje objekata osobama sa invaliditetom, motivisanje klubova da pomažu osobama sa invaliditetom i drugo. Takođe značajnu pažnju smo posvetili vrhunskom sportu. Imali smo Oliveru Jevtić na Olimpijskim igrama u Riju, takođe smo imali paraolimpijace Miloša Zarića i Nebojšu Đurića koji su ostvarili značajne rezultate plasmanom među deset najboljih . Njih je Grada finansirao kroz njihove programe preko klubova ali i stipendiranje u godini kada se održavaju Olimpijske igre. To isto je urađeno i za Zimske paraolimpijske igre gde je učestvovao Miloš Zarić. Sa ponosom mogu da kažem da smo maksimalnu pažnju posvetili i infrastrukturi, gde su postojeći objekti održavani, tu mislim na bazen i stadion koji ostavlja bez daha. Zaista možemo da kažemo da imamo infrastrukturu na kojoj mogu da nam pozavide i mnogo veći gradovi u Srbiji. Nadamo se da će i sportska dvorana u Krčagovu u nekom narednom periodu biti završena, tako da što se tiče Strategije ravoja sporta apsolutno su sve prioritetne stavke ispoštovane. Nadam se da će nova koju budemo radili u 2019 godini biti još bolja.

Planovi za naredni period?

-Očekuje nas  uskoro „Leto na Đetinji“. Predviđena su takmičenja u vodi, skokovi, plivanje, tradicionalni skokovi sa Starog železničkog mosta, koji organizuje JP Veliki park, takođe ćemo organizovati turnira u malom fudbalu, tenisu, pikadu, tradicionalno otvoreno Prvenstvo grada u šahu, stonom tenisu, odbojci na pesku a nadam se da ćemo ove godine uključiti i penjanje na veštačkoj steni.

Dragisa Kuzmanovic 3Koliko imate zaposlenih i kolike su plate?

-Sportski savez Užice funkcioniše još od 1961 godine kada je osnovan kao SOFKA . Od tada pa do danas nismo se gasili, kao u većini drugih gadova. Do pre tri godine primera radi Kragujevac nije imao Sportski savez, još uvek ga nema Gornji Milanovac iako Zakon o sportu nalaže da ga svaki grad mora imati. Sportski savez Užice je uvek, pa i trenutno imao petoro zaposlenih koji su podeljeni na saradnike i apsolutno pokrivamo ceo sport u gradu. A plate? Mogu samo da kažem da se nalazimo u poseku plata u državi, ali sigurno je da bi, kao i sve, mogle da budu i više.

Kakva je zdravstvena zaštita sportista?

-Imali smo veliki problem kada je doktor Dragan Radojević jedini specijalista sportske medicine krajem 2016. godine otišao u penziju. Grad Užice, Zdravstveni centar, odnosno Dom zdravlja i Sportski savez zajednički su našli rešenje. Angažovan je pod ugovorom dr Radojević, Dom zdravlja je ustupio prostorije, mi i Veliki park smo ustupili aparaturu za sportsku ambulantu. Grad je pristao da finansira rad sportske ambulante, i ne samo to, već su i pregledi sportista do 18 godina besplatni. I tu smo otišli ispred Zakona koji predviđa da ta granica bude do 14 godina.

Ostavite odgovor