Pocetna Društvo „Velika Srbija“ na kružnom toku – Tito na platou između Muzeja

„Velika Srbija“ na kružnom toku – Tito na platou između Muzeja

395
0
Podelite

Gradska skupština Užica pružila je saglasnost o podizanje spomenika „Velika Srbija“ koji je posvećen žrtvama oslobodilačkih ratova Srbije i Prvog svetskog rata u periodu 1912-1918. godine. Spomenik je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića. Prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića podizanje spomenika sa uređenjem kružnog toka koštaće oko 16-17 miliona dinara, od čega je vrednost spomenika 45.000 evra, a parterno uređenje oko 10-12 miliona dinara.

Tihomir Petkovic vertikalna“Nadamo se da ćemo do kraja oktobra kada se obeležava i dan oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu grad imati i novi simbol po kome će Užice biti poznato u  budućnosti. U Skupštini u principu svi su podržali ovaj korak s obzirom da je Užice decenijama bio grad koji je poštovao samo žrtve antifašističke borbe i žrtve Drugog svetskog rata. Moramo poštovati i heroje iz perioda Velikog rata i nastradale iz Balkanskih ratova”, rekao je gradonačelnik Petković uz podatak da je samo tokom Prvog savetskog rata Užice sa 6-7000 stanovnika imalo preko dve hiljade nastradalih.

Užički gradonačelnik je podsetio i da u planu postavljanje Titovog spomenika koji je sklonjen sa Trga partizana 1991. godine na plato između zgrada Narodnog muzeja navodeći kao prigodan datum 29. novembar Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

Ostavite odgovor