Pocetna Društvo I sedišta opština „bez broja“

I sedišta opština „bez broja“

763
0
Podelite

U Užicu je predstavljen projekat Vlade Srbije „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“ kojoj su prisustovali predstavnici opština i gradova Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Prema rečima Klare Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština preko 2,5 miliona ljudi u Srbiji živi na adresi bez ulice „bb“ i jedan od ciljeva projekta jeste da ovu problematiku reši како bi sve institucije u jednom trenutku preuzele podatke iz jedinstvenog ažuriranog adresnog registra Republike Srbije. Zanimljiv je i podatak da veliki broj sedišta opština stanuje na adresi „bez broja“ , recimo nalazi se na Glavnom trgu bb, ili Ulici Kralja Petra bb što je nedopustvo.

Klara Danilovic„Cilj projekta jeste da sve ulice u gradovima i opštinama, posebno seoskim naseljima dobiju svoje nazive, a svaka kuća, objekat i poslovni prostor dobijus svoj broj“, kaže Danilović i dodaje da se očekuje da gradovi i opštine dodele nazive ulicama do kraja oktobra ove godine.

Posle ovog roka predstoji objedinjena nabavka uličnih tabli i tablica za označavanje objekata na nivou cele Srbije kako bi obeležavanje bilo okončano do sredine 2019. godine. U ovom procesu građani mogu da iniciraju nazive ulica preko opštinskih komisija i preko mesnih zajednica. Danilović posebno ističe da će zamena ličnih dokumenata zbog promene adrese proteći bez troškova građana. Vladin projekat se realizuje od marta i za protekla dva- tri meseca oko hiljadu i po ulica u Srbiji je dobilo novi naziv.

Zgrade adresar 1U pitanju je projekat Vlade Republike Srbije u kome učestvuje više ministarstava i državnih institucija među kojima Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Republički geodetski zavod i Republički zavod za statistiku, a Stalna konferencija gradova i opština zadužena je za koordinaciju sa lokalnim samoupravama.

Gradska kuca 4Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić kaže da Komisiju za imenovanje naziva ulica očekuje veliki posao i da je zadatak složen posebno u ruralnom području tako da će u ovaj proces biti uključeni i saveti mesnih zajednica.

“Ažuriranje adresnog registra uvodi red u haotičnu oblast”, kaže Nešić i kao primer navodi Prvomajsku ulicu bb koja se proteže na tri-četiri kilometra u Sevojnu kao i probleme koji mogu proisteći za elektronske komunikacije usled nepreciznog lociranja, za hitnu pomoć, razne dostave, kurirsku službu i drugo.

Ostavite odgovor